Rick Salmon var i Kuopio, Finland. Der ble han minnet om at noen ganger kan 30 sekunders taushet si mer enn fem minutter strålende retorikk. Her er hans tanker om å lede med stillhet. 

Kuopio-center-from-Puijo

Kuopio. Vakkert, fredelig — og kanskje litt glemt av tiden? (Foto: Wikimedia Commons CC BY 2.0)

Tenk deg en by droppet midt i absolutt ingenting. Tenk deg å være omgitt av tusen kilometer flatt og konturløst landskap med ingenting annet enn trær og innsjøer.

Og etter det?

Enda flere trær og innsjøer.

Det er vakkert. Det er fredelig og rolig. Men kanskje en smule oversett av tiden, og nokså uberørt av den hektiske pulsen av storby og moderne liv.

I Kuopio holdt jeg min todagers workshop «The Voice of Influence» for en gjeng teknologientreprenører. Målet var å hjelpe dem å spisse og fremføre sitt budskap til investorer.

Det ble en annerledes workshop.

«Å lytte til finske entreprenører pitche er som å komme inn i et freak-show fullt av Stephen Hawkins-imitatorer.»

Jeg husker at jeg tenkte underveis at det å lytte til finske entreprenører pitche er som å komme inn i et freak-show fullt av Stephen Hawkins-imitatorer.

Monotone, dødsalvorlige, flate stemmer.

Men lytter du godt, hører du lyden av bankende, varme hjerter under den ubevegelige overflaten.

Jeg skjønte at dette var et særtegn ved finnene: en stor toleranse for stillhet.

Ja, stillhet.

«I mange europeiske land ville publikum klatret på veggene etter to-tre sekunders stillhet.»

I mange europeiske land ville publikum klatret på veggene etter to-tre sekunders stillhet. Men ikke våre naboer i Finland. Mer enn i noe annet europeisk land er lange, stille perioder en helt normal del av en finsk samtale.

Det er nesten litt uhyggelig.

Men det er makt i stillhet.

Når jeg jobber med hvordan ledere snakker til sitt publikum, vender jeg fokuset mot det å være sterkt tilstede. «Executive presence», kaller jeg det. Stemmen er en viktig del av det.

Men også tausheten.

Pausene.

Pauser er kraftfulle. Pauser understreker det som akkurat ble sagt. Pauser tillater publikum å ta igjen taleren og fordøye meningen med det de hørte. Pauser signaliserer autoritet og viktighet.

Når jeg coacher toppledere må jeg nesten alltid drille dem i å legge inn pauser for å få mer tyngde bak sine ord.

Men altså ikke i Finland. Det er nesten som en nasjonal egenskap. De elsker stillheten. De omfavner den.

Denne intimiteten med stillhet overrasket meg og gledet meg og frustrerte meg.Taushet er ukomfortabelt. Når vi møter taushet, prøver mange av oss straks å fylle den med ord.

Men noen ganger skal du våge å tie stille.

Du kan ofte si mer med 30 sekunders taushet enn fem minutter strålende retorikk.

Så det tok jeg med meg hjem fra Kuipo, Finland.

Nå skal jeg være stille.

God tirsdag.


Kilder, inspirasjon og videre lesning

  • Rick Salmon skrev originalt denne bloggposten på engelsk på sin egen blogg. Den er fornorsket og videre bearbeidet av TM-redaktøren. Det er ikke sikkert Rick vil kjenne den igjen, men forhåpentligvis kommer det gode budskapet godt frem i alle fall. Se gjerne hva som opptar Rick mest om dagen på voiceable.me.
  • Finsk fjernsynsteater: «I Norge finnes ett stående uttrykk for noe uendelig grått, stivt og langsomt: ´finsk fjernsynsteater´», skal Viktor Granø i YLE ha sagt i følge NRK. Er du gammel nok vet du godt hva finsk fjernsynsteater er. Les mer her.
  • Benjamin Netanyahu: Israels statsminister er kontroversiell, og mange er sinte på ham. I er tale til FNs generalforsamling i oktober 2015 var det Netanyahu som var sint. I dette opptaket får du et sterkt eksempel på stillhetens kraft. Midt i talen stopper han opp i 45 sekunder, og demonstrerer til fulle hvor talende stillhet kan være.


Rick Salmon on EmailRick Salmon on FacebookRick Salmon on LinkedinRick Salmon on Twitter
Rick Salmon
Rick Salmon er ledertrener, fasilitator, foredragsholder, og kanskje mest av alt gründer. Hans siste oppstart er Technology of Influence AS, som lager appen og teknologien Voiceable (https://www.voiceable.ai/). Voiceable gir deg som skal presentere tilbakemelding på hvilken effekt du vil ha på publikum basert på hvordan du bruker stemmen din.

 

 

Rick Salmon on EmailRick Salmon on FacebookRick Salmon on LinkedinRick Salmon on Twitter
Rick Salmon
Rick Salmon er ledertrener, fasilitator, foredragsholder, og kanskje mest av alt gründer. Hans siste oppstart er Technology of Influence AS, som lager appen og teknologien Voiceable (https://www.voiceable.ai/). Voiceable gir deg som skal presentere tilbakemelding på hvilken effekt du vil ha på publikum basert på hvordan du bruker stemmen din.

Litt klokere hver tirsdag?

Tirsdag morgen som ukebrev er en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks, ofte med en liten ekstra vri spesielt for deg som abonnerer. Meld deg på her. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
%d bloggere liker dette: