Et arbeidsmiljø uten konflikt anses ofte som det ultimate målet for en arbeidsplass. I virkeligheten kan fred og harmoni være det verste som kan ramme en bedrift.

Lehman Brothers gikk overende delvis fordi det var for harmonisk der. Det tidligere konfliktfylte, aggressive og krigerske miljøet ble omskapt til en oase av fred og harmoni da en ny toppleder kom ombord. Resultatet var at da det begynte å gå nedoverbakke var det ingen som sa fra av frykt for å ødelegge harmonien.

Hvis du syns det blir for koselig på arbeidsplassen, så lag litt baluba. Du gjør i så fall et viktig arbeid, og du kan dekke deg bak viktige forskningsresultater. Det har nemlig vist seg gang på gang at når tilfredsheten vokser til et nivå hvor det blir selvtilfredshet, så er det et tegn på at virksomheten snart ramler over stupet.

Alle miljø trenger litt friksjon. Friksjon er energi. Konflikt er sunt, viktig og livsnødvendig. I passende doseringer. Det er forskjell på å rafte nedover Sjoa og å rulle i tønne over Niagara. Unngå de kraftigste strykene, men sørg også for å komme ut av de stillestående bakevjene med råtnende vann.

En virksomhet trenger å finne den rette balansen mellom friksjon og harmoni. Ledelsen vil tjene på å sikre at energien som skapes av friksjonen har en positiv retning. Ikke alle konflikter er konstruktive. De beste kampene utkjempes for gode saker; det være seg et edelt formål eller de drastiske nyvinninger som kan endre reglene i markedet. De er fokusert på muligheter, ikke på hevn, på fremtiden, ikke fortiden. De utkjempes dessuten med sportslighet og generøsitet, ikke minst overfor den eller de parter som er på vikende front.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Litt klokere hver tirsdag?

Tirsdag morgen som ukebrev er en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks, ofte med en liten ekstra vri spesielt for deg som abonnerer. Her kan du melde deg på. Dette vil kun bli brukt til å sende deg ukebrevet.

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This