Hvordan vi ble verdensherskere: Hvordan hadde det seg at en ubetydelig menneskeape blant utallige andre arter utviklet seg til å bli planetens ubestridte hersker? Fantasi, er et av svarene Yuval Noah Harari gir i boken Sapiens: A brief history of mankind.

Du kan aldri håndhilse på et aksjeselskap, drikke kaffe med en stat eller gå på pub med en gud. Likevel greier vi å bli enige om at disse ikke-eksisterende enhetene får styre og regulere våre liv. Det ville aldri en flokk løver få til. Sapiens og den påfølgende Homo Deus: A brief history of tomorrow, (begge fins også på norsk) er obligatorisk lesning for alle tenkende mennesker. Du kan starte med å se filmen.Du får aldri en andre mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, sies det. Hører du et foredrag har foredragsholderen 30-90 sekunder på å vinne deg og resten av publikum over. Resten av tiden leter vi etter bekreftelse på at førsteinntrykket var riktig. Årsaken er evolusjonært begrunnet, fremgår det av denne interessante artikkelen i The New Yorker.

Så paradoksalt nok har evolusjonen skylda for at folk som ikke tror på evolusjonen ikke lar seg overbevise av fakta. Det er også den du kan klandre for at Carl I. Hagen og andre klimaskeptikere ikke tar til seg at «den globale oppvarmingen vil fortsette med store og til dels ukjente konsekvenser, uavhengig hva Hagen og andre måtte mene», slik fem professorer skriver i Aftenposten.

At fakta avhenger av øynene som ser understrekes i hvordan Aftenposten og Dagens Næringsliv presenterer en undersøkelse om vår holdning til påvirkning fra innvandreres kultur. Der er det gode og dårlige nyheter. Den dårlige nyheten: «Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur», skriver Aftenposten. Den gode nyheten: «Halvparten mener innvandrere ikke truer norsk kultur», i følge Dagens Næringsliv.

Aftenposten har også smakt på kunstig kjøtt. Kombinert med alt snakket om kunstig intelligens får det meg til å tenke på den absurde gamle historien «They´re made out of meat». Den forklarer på en overbevisende måte hvorfor ingen utenomjordiske så langt har svart på våre anrop. «Thinking meat! You’re asking me to believe in thinking meat!» Kan anbefales som god oppvarming av intelligensen  en tirsdag morgen.

Robotene kommer til Agder – og HR: «Om vi lykkes med å skape kunstig intelligens vil det være den største hendelsen i menneskets historie», siteres Stephen Hawking med flere i E24 i en artikkel som handler om etableringen av et forskningssenter for kunstig intelligens. Men foreløpig må vi nøye oss med kunstige sjefer. HR-sjefer, for eksempel. For selskapet Sticos har nå lansert en robotisert personalsjef, inntil videre under opplæring. «Vi tror at @else har potensial for å bli hele Norges personalsjef, og at få vil klare seg uten henne i fremtiden», sier produktsjef Christian Langvatn i følge Innomag.

Nostalgitelefon fra Nokia: Ryktene var sanne – Nokia 3310 er tilbake. Muligens satser Nokia på at en voksende motstand mot vår alltid-på-verden skal være drivkraften, muligens håper de at alle de millioner av mennesker som debuterte som mobilbrukere på en Nokia skal falle for den, eller muligens er det bare et gedigent stunt. I alle fall kan du nå for bare noen hundrelapper skaffe deg en telefon med en måneds batteritid – og ellers nesten ingenting.

Godt sagt: «Teknologisk innovasjon sammen med kunnskapsøkonomiens kostnadsstruktur er sosial dynamitt» ~ økonomiprofessor Erling Røed Larsen i Aftenposten.

Helt til slutt: Takk til alle som har svart på min lille undersøkelse (ikke for sent å svare ennå). Det avtegner seg et bilde av hva som opptar folk. Det bildet ser akkurat nå slik ut:

Litt rufsete vinger, men vi er klare til å fly.

Noen av dere hører fra meg direkte, og ta gjerne kontakt du også, spesielt om du har tips om svartkledde menn, smart kjøtt, dumme telefoner, faktavegrende politikere, eller noe helt annet. Send mail til paal@tirsdagmorgen.no.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Litt klokere hver tirsdag?

Tirsdag morgen som ukebrev er en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks, ofte med en liten ekstra vri spesielt for deg som abonnerer. Her kan du melde deg på. Dette vil kun bli brukt til å sende deg ukebrevet.

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This