Kan vi alle bli onde? Er noen mennesker onde, mens andre ikke? Det er store spørsmål. Et kjent vitenskapelig bevis på menneskets iboende ondskap blir nå påstått å være skuespill.

Nina Kristiansen, ansvarlig redaktør i forskning.no, skriver om Stanford Prison Experiment, det berømte eksperimentet fra 1971 hvor det ble «bevist» at alle kan bli onde, nazistiske jævler bare forholdene legges til rette for det.

Les: Kjent eksperiment avslørt som skuespill. Nå må lærebøkene skrives om (Aftenposten)18

Utgangspunktet for Kristiansen innlegg er en artikkel i Medium — The lifespan of a lie — fra juni i år, hvor forfatteren hevder at hele eksperimentet var en bløff, at deltakerne spilte skuespill.

Forskerne har svart på anklagene på eksperimentets egen nettside, Stanford Prison Experiment.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Litt klokere hver tirsdag?

Tirsdag morgen som ukebrev er en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks, ofte med en liten ekstra vri spesielt for deg som abonnerer. Her kan du melde deg på. Dette vil kun bli brukt til å sende deg ukebrevet.

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This