Tirsdag morgen anbefaler: Bok
Hjernesterk
Mer om boken fra Ark bokhandel
Vi kaster bort verdifull energi ved å bekymre oss for en fremtid, som kanskje aldri kommer og grubler over fortiden som allerede har vært. Vi må trene oss til å leve i nuet.
Anbefalt av Annar Aasheim

Nuet har fascinert oss mennesker til alle tider, og mange bøker er blitt skrevet om temaet.

Her ønsker jeg å presentere mine hovedinntrykk fra boken, STERK HJERNE, av Ole Petter Hjelle.

Før jeg leste denne boken trodde jeg f.eks at sjakk var god hjernetrim. Nå vet jeg at mosjon/bevegelse er mye bedre trim for hjernen vår. Hjernens hovedoppgave er å sørge for at vi beveger oss.

På savannen hadde vi behov for å få tak i mat og unngå å bli spist. Bevegelse var et must for å overleve og dermed sikre videre forplantning.

I henhold til de statlige normer for vekt, er i dag 75 % av landets befolkning overvektige. En hovedgrunn er at hjernen tolker at vi har mat nok (det er ikke langt å gå til kjøleskapet og vi kan bruke T-banen til butikker. Eller få mat brakt til døra!) og ber oss om å ta det med ro for å spare energi. Hjernen vår har, evolusjonsmessig, ikke fulgt med i timen!

Boken gir oss klar beskjed om at det ikke er hjernen som styrer deg, det er du og jeg som styrer hjernen gjennom våre handlinger. Og ønsker vi å ha så gode muligheter som mulig, bør vi bevege oss!

Evnen til å motstå fristelser er mulig å øve opp, men det forutsetter fysisk aktivitet.

Vi trenger en aktiv kropp

Ordner vi det, forklarer boken at vi får økt intelligens, bedre hukommelse, bedre stressmestring, lengre og bedre liv, redusert risiko for depresjon og demens.

I vår tids kultur er mange mennesker i en sammenhengende stresstilstand. Og bedre er det ikke i disse koronatider. Vi kaster bort verdifull energi ved å bekymre oss for en fremtid, som kanskje aldri kommer og grubler over fortiden som allerede har vært. Vi må trene oss til å leve i nuet.
Lever vi for mye i fortid eller fremtid, skaper unødvendig stress som fører til irritasjon, og ofte hatmeldinger, mobbing og polariserte debatter. Kronisk stress fører til hodesmerter, vond rygg eller mage og depresjon.

Boken får meg til å spørre: Hvor mange blir syke av stresset som vi nå har i disse koronatider?

Flere anbefalinger

Pin It on Pinterest

Share This