Episode

Episode

Episode

Det var på ingen måte noen trette
Aldeles ikke, sa han. – Takk for mat.
Og ordene falt høflige og lette
og blinkende av gammelt, islagt hat.

Og: Velbekomme! svarte bare hun.
Så skjøv hun stolen inn til spisebordet,
mens hennes smale, sammenknepne munn
bygget en uforsonlig mur bak ordet.

De sto et lydløst øyeblikk på vakt
og lette begge efter nye våpen,
den spisse setningen de skulle sagt,
den siste, beske lille dråpen.

Hun følte ordene bli giftig til.
Den gule fryden ved å kunne såre
slo ut i henne, hensynsløs og vill.
Da strøk hans fingre rådløst gjennom håret.

Og plutselig ble hennes øyne fulle
i en avmektig, uforklarlig smerte.
Hun merket dypt bak hat og nag og kulde
den spente streng fra hans til hennes hjerte.

Inger Hagerup

Om livet var en elv

Om livet var en elv

Vårt komplekse samfunn krever at vi er i stand til å lede oss selv gjennom hverdagen. Krevende, men uunngåelig. Noen ganger kan det være nyttig å bruke bilder, eller metaforer, for å få sagt det man ønsker. 

Jeg vil be deg bli med på en liten reise. I elvebåt. Elvebåten er en smal, nokså lang og flatbunnet farkost. Den er tilpasset det miljøet den skal ferdes i. (mer…)

En kyllingsang om livets gang

En kyllingsang om livets gang

Poesi kan være god terapi. Enkelte ting er for vanskelig å snakke om, selv en tirsdag morgen.

Derfor gjengir jeg essensen i ukens ukebrev i form av matpakkediktet min datter fikk med seg på skolen neste dag.

Her er settingen: En nyoppusset leilighet, kylling i tomatsaus, en far, en mor, et barn, samt en boks fra Clas Ohlsson utsett til å oppbevare middagsrester i.

Kyllingsang

Det her er en sang
om et kjøkken, en gang,
og en stue som fikk seg en kylling-omgang.

Gud vet hva som skjedde
Jeg prøvde å redde
en kyllingrett,
som falt, rett og slett.

Den falt ut av min hånd,
som en djevelsk ånd.
Nypusset leilighet: Topp til bånn

Gulvet var dekket av røde flekker
på vegger og tak
var det kyllingsmak

Én løp, én skrek.
En ble ganske blek.
Heretter spiser vi bare stek.

Noen mennesker vandrer gjennom livet som elefanter i en porselensbutikk. I elefantens spor finnes ømme tær, knuste drømmer og fysisk forfall. Det er sjelden vondt ment. Dyret er bare ikke helt klar over hvilken effekt det har på sine omgivelser.

Men selv elefanter kan lære å danse på line. Det har vi sett på sirkus.

Det er et spørsmål om trening.

Min selvoppnevnte elefanttrener, identisk med hun som skrek i matpakkediktet over, har foreskrevet et treningsprogram like enkelt som det er umulig.

  1. Finn et kurs for å trene opp griperefleksen.
  2. Vær til stede i det du gjør.

Det første har jeg googlet uten hell. Skal jeg gå et slikt kurs, ser det ut som jeg må lage det selv.

Det siste har jeg en vedvarende ambisjon om. Tilstedeværelse, eller mindfulness som det heter på fint, er nyttig for å unngå at nyoppussede leiligheter dekkes av tomatsaus, og kan også brukes til mye annet.

Som å leve livet mens det er her. Ikke i går, ikke i morgen, men her og nå.

I min googling etter hvordan, finner jeg først og fremst mange kloke ord.

Og det skal man ikke kimse av.

Her er utdrag av lærdom  jeg tenker at jeg en dag, når jeg får tid, skal bruke til å være til stede her og nå.

Eller der og da.

«Drøm som du skal leve evig. Lev som om du skal dø i dag.» ~ James Dean

«Alle menn dør. Ikke alle menn lever.» ~ Braveheart

«Når du blir gammel, er det ikke årene i ditt liv du vil regne opp. Det er livet i dine år.» ~ Abraham Lincoln

«Du kommer aldri til å få tid. Du må ta den.»

«Enten dette er vår beste tid eller vår verste tid, så er det denne tiden vi har.» ~ Art Buchwald

«Livet er det som skjer med oss mens vi er opptatt med å lage andre planer.» ~ Allen Saunder

«Du velger – alltid. Selv det å ikke ta et valg er et valg.»

Men til slutt sitter jeg igjen med flere spørsmål enn svar.

Heldigvis for meg, har jeg sånne som deg til å hjelpe meg med svarene.

Hva gjør du for å minne deg selv om holde fast ved øyeblikket?

For ikke å si holde fast i middagsrester?

ad size : 614 x 22
container width : 614

Fortell, fortell.

God tirsdag.


Tirsdag morgen skrives av Paal Leveraas, coach og journalist og elefant i porselensbutikken. Du kan abonnere på ukebrevet på www.tirsdagmorgen.no

Oppslagsfoto: Macaroni with a tomato and olive oil sauce by Harusaki-chan (CC 3.0)

Pin It on Pinterest