Ikke ondt ment, men ondskap likevel

Ikke ondt ment, men ondskap likevel

Ikke ondt ment, men ondskap likevel

Det er visse ting du ikke gjør mot mennesker av samvittighetsgrunner. Med data kan du gjøre hva som helst.

I boken «Eichmann i Jerusalem» skriver Hannah Arendt om rettssaken mot Adolf Eichmann i 1961. Eichmann var ansvarlig for logistikken i transport av jøder til konsentrasjonsleirene under den andre verdenskrig. «Alle forventet å få se et sadistisk monster, perverst opptatt av ødeleggelsen av det jødiske folk», skriver Nikhil Sonnad i Quartz. I stedet I stedet fikk de en komplett normal person som var mer opptatt av egen karriere enn store politiske begivenheter.

Hannah Arendt spør seg selv hvordan en så normal mann kunne ha en nøkkelrolle i å sende tusenvis av jøder i døden. Hun konkluderer med at Eichmann verken var sadist eller hatefull. Han hadde bare sluttet å tenke på mennesker som mennesker.

Og slik opptrer også Facebook i dag, mener artikkelforfatteren. De har sluttet å tenke på mennesker som mennesker, men som datapunkter hvor Facebooks viktigste jobb er å koble punktene sammen.

Det er ikke ondt ment, men det er ondskap likevel.

For kvinner er mobilen sosial

For kvinner er mobilen sosial

En ny undersøkelse fra Telenor viser at yrkesaktive kvinner i Skandinavia og Asia bruker mobiltelefonen mer til sosialt enn til jobb. Undersøkelsen, som studerer yrkesaktive kvinners mobilvaner, viser også at tross mye snakk om «digital detox» er sosiale medier populært som aldri før.

— Stort sett sier kvinnene vi snakket med at mobiltelefonen hjelper dem å balansere jobb og fritid. Mobilen er i mye mindre grad enn forventet et hjemmekontor. Vi ser at høyt utdannede yrkesaktive kvinner primært bruker mobilen til underholdning, å holde kontakten med venner og familie, og for å få en pause fra sin ellers travle hverdag, sier Dr. Erica Gibson, som leder Produkt og Kundeinnsikt i Telenor Group.

— Undersøkelsen gir oss en mer sammensatt innsikt i kvinners digitale vaner og behov. Vi ønsket å dekke nettopp dette temaet fordi vi vet at tilgang til informasjon og tjenester, samt å være tilkoblet til verden rundt oss, er viktig for yrkesaktive kvinner. Det kommer da også tydelig frem i vår undersøkelse, sier Gibson.

(mer…)

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest