Thomas’ diagnose

«Kloden har feber fordi så mange av oss er drevet av grådighet, oppmuntret av en samfunnsform som krever kontinuerlig vekst i produksjon og forbruk, som er støttet av teknologiske fremskritt basert på vitenskapelige funn som i sin tur er finansiert av det samme systemet.» Thomas Hylland Eriksen med en diagnose, men ingen åpenbar medisin for vår skakkjørte planet. Fra Aftenposten 23. november.

Norske kvinner har det best

Norge er det beste sted å være kvinne, ifølge den siste Women, Peace and Security-indeksen (WPS) . Kvinners liv har forbedret seg i 59 land siden 2017. Norge er på topp, fulgt av Sveits, Finland, Danmark og Island – “the usual suspects” når det gjelder gode liv. Nederst på lista ligger Sør-Sudan, Pakistan, Syria og med Yemen på jumboplass, ifølge en artikkel i Deutsche Welle.

Tech vs tariff

«Foodora-streiken setter tonen for en ny type arbeiderkamp i Norge», skriver Shifter, som mener at det er i delingsøkonomiens B-lag «de avgjørende slagene om fremtidens arbeidsliv» vil bli utkjempet. Artikkelen peker på at de nye forretningsmodellene blant annet Foodora representerer skaper A- og B-lag: ettertraktet kompetanse kapitaliserer ved å tilby sine tjenester uten å bruke tid og krefter på formidling. For andre er slikt arbeid en siste utvei.

Global endring i formålsparagraf

Business Roundtable, en gruppe som representerer toppsjefer i store konsern, har redefinert sine virksomheters formål. Det pleide å være å maksimere profitt for eierne. Nå er det utvidet til å være til fordel for flere interessenter, inkludert de ansatte, kundene, borgerne og samfunnet som helhet. Nyheten er mottatt med en viss skepsis, som denne sarkasistiske kommentaren i New York Times: «Topplederne er fremdeles ute etter lunsjen din, men nå vil de at du skal vite hvor mye de bryr seg mens de stjeler den fra kjøleskapet».

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest