Etter at jeg publiserte artikkelen om “Ekstremt lønnsom coaching“, fikk jeg et spørsmål via Plaxo som jeg prøvde å svare på via samme kanal, men så fikk jeg beskjed om at svaret mitt var 548 tegn for langt …. sånn går det når man brenner for noe og har mye man gjerne skulle sagt.

Spørsmålet var slik:

Jeg har ennå ikke sett lyset.  Hva innbærer coaching, utover å ha noen å snakke med eller spille (mental) ping / pong med. Det er det jeg ikke skjønner.  Det må jo være fryktelig avhengig av hvem som er coach i gitt tilfelle, og kjemien, og/eller om coachen kan noe om temaet. Eller går det på psykolog ‘light’. Jeg er alvorlig … jeg skjønner det liksom ikke…

Her er mitt svar:

Hei. Takk for at du spør. Det er mange som ikke helt har “sett lyset” som du skriver. Jeg skal prøve etter beste evne å tenne et lys eller to.

Coaching er så mye. Blant annet er det trening. (Derav ordet “coach”.) Vi trener “utøverne” i det de ønsker å bli bedre på, det være seg å være en bedre sjef, en bedre far eller en bedre programmerer eller en bedre noe helt annet. Som andre trenere, står vi på sidelinja og roper oppmuntrende ord mens vi tar rundetidene og måler pulsen. Men det er atleten som må løpe. Han eller hun blir ikke i bedre form ved at treneren løper for ham. Det er en fin relasjone – inspirerende og givende for oss trenere, og effektivt og ofte med dyptgripende endringer for den som trenes. En klassisk win-win-situasjon.

En coach har et sett verktøy med seg i bagasjen, og det som gjør en coach god er kvaliteten på verktøyene, samt “håndverket” som utøves.

Dette et et bilde. Det finnes mange andre metaforer som kan egne seg til å beskrive coaching-prosessen. En som kanskje vil lande hos deg er denne:

Hvis du tenker deg at et menneske har et operativsystem og en del applikasjoner som kjører, så er coachens rolle å “tweake” programvaren slik at den fungerer på en mer rasjonell, effektiv og hensiktsmessig måte.

Det betyr ikke nødvendigvis at programvaren er full av feil (det kan den også være, men er den skikkelig bug-infisert er det andre typer kompetanse som kreves, for eksempel en psykolog som du nevner), men kanskje et menneske går rundt og kverner på gamle ineffektive Cobol-programmer – helt korrekt for den tiden de ble skapt i – men for de utfordringer som ligger der nå er kanskje Java og Ajax mer hensiktsmessig. En coach kan hjelpe til med omprogrammeringen.

Change is good. You go firstPsykolog light, kanskje. Det er beslektet. En populær måte å skille mellom terapi og coaching er å peke på at terapi ser på hvorfor det ble som det ble, mens coaching ser på hva som er mulig gitt de forutsetningene som er tilstede. Vi ser fremover, ikke bakover. Vi reparerer ikke, vi trimmer kun motoren. Full motoroverhaling overlates til ekspertene.

Coaching er derfor på mange måter et håndverk. Kvaliteten på verktøyene er viktig, men ikke det viktigste. Det viktigste er hvor godt håndverk som ligger i hendene som bruker verktøyene.

Coaching er ofte mest nyttig i faser av livet hvor store endringer skjer. Det finnes som kjent bare en konstant: At alt endrer seg.

Litt klokere hver tirsdag?

Tirsdag morgen som ukebrev er en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks, ofte med en liten ekstra vri spesielt for deg som abonnerer. Meld deg på her. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
%d bloggere liker dette: