Har du noen sinne opplevd at du går inn i et samarbeidsprosjekt og etter kort tid oppdager at partnernes forventninger er så sprikende at det som var vakre, individuelle drømmer blir til et kollektivt mareritt?

Hvis du svarer ja på spørsmålet, er du helt normal. Hvis du svarer nei, er du et av disse unike menneskene som har en ryggmargsrefleks som gjør at du sørger for å designe samspillet før dere begynner å spille.

Mange personlige tragedier kunne vært avverget dersom de involverte på forhånd hadde avklart sine forventninger til hverandre og blitt enige om hva de ønsker av relasjonen, og hvordan de gjensidig vil forplikte seg til å oppnå dette. Hvis alle gjorde dette ville jeg og andre relasjonscoacher vært arbeidsløse. Heldigvis for oss gjør de ikke det, og heldigvis for deg leser du dette og kan få noen nye idéer om hvordan du selv kan designe dine relasjoner.

DPA

CrowInnen ORSC (organisasjons og relasjonssystemcoaching) er det å designe samspillet en av de viktigste aktivitetene vi gjør, enten vi jobber med et team, en ledergruppe, et par kolleger eller to venner eller kjærester. Vi kaller det å designe en partnerskapsallianse, og har en fiffig TBF (trebokstaversforkortelse) for det: DPA. Som med alle geniale oppfinnelser, er det forbløffende enkelt og effektfullt når man kan det. Og som med alt som virker enkelt, er det lett å glemme det, hoppe over det, prioritere annerledes.

Selv er jeg et av disse menneskene som har en naturlig motvilje mot planer. Jeg har en idé i mitt hode om at de som planlegger alt mulig er tørre, kjedelige mennesker som ikke er i stand til å ta noe på sparket.

Så feil kan man ta. Det gode med å ha en plan er at da vet du i det minste hva du fraviker når det kreves. Ingenting er så komplisert som forholdet til andre mennesker. Gode relasjoner krever en plan, en intensjon.

Tydelighet, drivkraft, vennlighet

En av de som har forstått hvilken forskjell det kan gjøre å avklare forventninger foran et prosjekt, er Randi Skaug, første norske kvinne på Mount Everest. Randi har vært på toppen av de syv høyeste fjell på de syv kontinenter. Senest besteg hun Mount Winston i Antarktis.

– Jo, jeg har lært en del om det å være sammen, sier Randi Skaug. – Når det fungerer, gir det overskudd, når det ikke fungerer går masse energi til spille.

Hun understreker at de tre viktigste ordene for henne er tydelighet, drivkraft og vennlighet.

– Tydelighet handler om forventninger og å signalisere egne opplevelser på godt og vondt – ingen sutring på bakrommet, men klare meldinger i åpent landskap. Drivkraft handler om indre motivasjon, og gjensidig aksept for ulikheter – når vi mistenkeliggjør hverandres agenda, taper teamet sin kraft. Om vennlighet har Dalai Lama sagt “det trengs ingen religion, bare vennlighet”. Det er ikke mer komplisert enn det, sier hun.

Designertips

Her er noen tips til hvordan du kan designe dine egne allianser, enten dere skal på kino eller dere skal til Mount Everest.

Når du designer en partnerskapsallianse, diskuterer du og dine partnere åpent hva dere ønsker for relasjonen deres. Still spørsmål som utforsker klimaet dere vil skape. Fokuset er ikke så mye på hvordan du vil at din partner skal være, men mer på hvordan du kan bidra. Dette skaper fundamentet dere bygger alt annet samarbeid på. Bruk gjerne en nøytral tredjepart til å coache dere gjennom denne prosessen.

Designprosessen er et redskap for å opprette atmosfære og en følelse av delt ansvar. Atmosfæren er det “rommet” eller miljøet partnerne vil skape. Fordelen med å designe klimaet dere ønsker å ha, er at dersom omstendighetene endrer seg, for eksempel ved at prosjektet blir annerledes, eller restauranten dere planla å gå til er stengt, så vil atmosfæren fremdeles være tilstede.

Når du skaper et delt ansvar for det som skal skje, blir dedikasjonen fra den enkelte større og tydeligere, og dere vil kunne holde hverandre ansvarlig for det dere har forpliktet dere til.

Nyttige spørsmål når du designer dine allianser kan være:

 • Hvilken atmosfære ønsker dere å skape mellom dere og rundt dere?
 • Hvordan skal det kjennes når denne atmosfæren er tilstede?
 • Hva er kulturen dere ønsker å skape sammen?
 • Hva kan få dette samarbeidet eller partnerskapet til å blomstre?
 • Hva kan dere regne med fra hverandre? Hva vil dere forplikte dere til overfor hverandre?
 • Hvordan vil dere være når det blir tøft?
 • Hvem vil du være i dette partnerskapet?

En DPA er ikke et verktøy en gitt gruppe mennesker bruker en gang og aldri mer. Det kan brukes av team eller partnere i forbindelse med nesten hva som helst. For eksempel vil noen ha stor nytte av å designe en allianse for når svigermor kommer på besøk. Kolleger vil kunne designe en allianse for en forretningsreise de skal gjøre sammen. En bedrift kan skape en allianse knyttet til iverksettelsen av en strategi.

Teamkontrakt

Det kan også være nyttig å skrive ned hva man blir enige om. Når jeg jobber med team, utformer vi nesten alltid det vi kaller en “teamkontrakt”. Denne fungerer som en påminnelse, både for teamet når de kommer tilbake til hverdagen, men også for senere samlinger.

En teamkontrakt er imidlertid ikke verdt diskplassen den er lagret på om ikke den etterleves. Og selv vi som jobber med team og relasjoner til daglig kan feile. Da jeg for halvannet år siden inngikk et partnerskap med et britisk selskap, lagde vi en teamkontrakt med blant annet følgende punkter:

Vår teamkontrakt

 • Dette er en iterativ prosess. Vi tilpasser oss mens vi går!
 • Vi er enige om å opprettholde et KRAFTFULLT partnerskap, fundert i lik fordeling av makt og innflytelse. Ingen martyrer. Ingen ofre. Sutring ikke tillatt. Unntatt når det skjer 🙂 Dominerende eller kontrollerende adferd vil ikke bli tolerert.
 • Vi vil be om det vi trenger så snart vi blir oppmerksomme på det.
 • Vi vil være nysgjerrige og se etter kreative måter å gjøre tingene på. Vi vil hele tiden utfordre våre egne antagelser, så vel som adoptere en praksis med å se etter skjulte antagelser.
 • Vi krever av hverandre at vi utfordres og får spørsmål. Det er vår livskraft.
 • Vi er eventyrere og utforskere i vårt partnerskap.
 • Feil er mer enn tillatt, det skal feires som en kilde til informasjon, læring og en mulighet for vekst og nyskaping.
 • Vi vil søke balanse og felles retning, ikke nødvendigvis enighet. Integrere og transcendere.
 • Vi vil praktisere og leve som vi lærer hva gjelder dypt demokrati. Alle stemmer skal høres uten å stilles til doms, for vekst, læring og kreativitet.
 • Tid og forpliktelse: Hvis det føles som om dette er ute av balanse, må det sies klart og raskt. Om en av oss trekkes mot noe annet midlertidig, må dette kommuniseres straks det når bevissthetens overflate.
 • Vi vil holde våre løfter og si fra når vi ikke kan holde dem, Tillit er basisen for vårt partnerskap. Tillitsformelen er som følger:
Tilltit (T) = Pålitelighet (P) + Troverdighet (T) + Nærhet (N)————————————————————–

Selvopptatthet (SO) + Risiko (R)

 • Vi ber om hjelp og er villige til å ta imot hjelp. Vi ber om det vi trenger og det som er viktig for oss.
 • Vi er enige om at ingen er feil som mennesker. Vi kan ta feil eller gjøre feil, hva gjelder fakta, teknikker, teknologi og annet, men vi er ikke “dårlige” eller “feil” mennesker av den grunn.
 • Vi oppfordrer, inviterer og aksepterer vår menneskelighet.
 • Ingen hemmeligheter mellom oss. Full gjennomsiktighet forventes.

Mine partnere og jeg følte nok at vi var trygge på vår egen kompetanse, og var i stand til å etterleve intensjonene i kontrakten uten stadig å minne oss selv på det.

Vi tok feil. Etter et år var partnerskapet gått i oppløsning. Da det ble tøft glemte vi hvordan vi skulle være sammen når det ble tøft. Følelsene tok overhånd, skuffelse, sinne og sorg skjøv intensjonene i bakgrunnen. Juvelen i kontrakten over er tillitsformelen, og det var nettopp tilliten som forsvant ut av partnerskapet vårt. N ble minimal fordi vi befant oss på fem forskjellige steder på kloden. S vokste tilsvarende og R var betydelig. Til slutt smuldret T bort, og ble lagt på sotteseng gjennom et heftig, opprivende og frustrerende møte.

Mestringsstrategien min er å minne meg selv på at det er feil vi lærer av, og at ingen er feil, selv om vi gjør feil. Lærdom er kostbart, men forhåpentligvis verdt prisen.


Denne artikkelen er opprinnelig skrevet for Idéer.

Litt klokere hver tirsdag?

Tirsdag morgen som ukebrev er en ukentlig mental vitamininnsprøytning rett i din innboks, ofte med en liten ekstra vri spesielt for deg som abonnerer. Meld deg på her. 

Gratulerer! Du står på listen. Ses på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Shares
Share This
%d bloggere liker dette: