Ferieangst?

10 ting du som jobber i HR må gjøre før du tar sommerferie

Steinsfjorden, Lofoten (Wikimedia Commons CC BY 2.0)
Med et bein i juni og et i august kan man lett forskreve seg. Her er en sjekkliste du kan bruke før du tar ferie - med ro i sjelen.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Ferien ligger foran deg, men du kjenner ikke den samme dragningen: Det er så mange korona-skapte usikkerhetsmomenter, så stor uro, så vanskelig å vite hvor du skal starte. Kan du egentlig ta ferie i år?

Svaret er ja, men det er noen ting du skal gjøre unna før du drar. Her får du en sjekkliste i 10 punkter. Gå gjennom den. Deretter kan du ta ferie med ro i sjelen.

Styret ber om handlingsplan for høsten. Medarbeiderne lurer på om de kommer tilbake til jobb i august. Lederkollegiet driver aktiv fjernledelse og er – om du skal si det selv – litt fjerne. Du står med et bein i juni og et i august, mens toppledelsen allerede har rettet blikket mot 2021.

Du vet at halvparten av dine medarbeidere går en usikker fremtid i møte, selv om det akkurat nå er nesten bare du som vet at de mister jobben sin til høsten.

Hjemme lurer familien på om du har bestilt den turen til Lofoten før alt er fullt.

Ferie?!

En ferie hvor du bare skal grue deg til høsten?

Nå sitter du og lurer på hvordan du skal få alt gjennomført. Hvem kan klare seg selv og håndtere sine folk, og hvem du må gi hva slags type opplæring til for at de skal mestre det de skal gjøre til høsten.

Kommer du til å rekke det?

Jeg tror du kan, og for å hjelpe deg med å strukturere tankene har jeg laget en sjekkliste du kan bruke. Bruk den, legg til eller trekk fra. Og del gjerne andre punkter som burde vært med på denne listen i kommentarfeltet.

 • Fakta: Sett deg inn i problemstillingen. Få alle fakta på bordet først. Tall, omsetning, tap, konsekvenser, hva blir fokus fremover og hva blir satt på vent?
 • Konsekvens: Avklar hva som skal stoppes. Synliggjør konsekvensene med en gang: sommerfesten, lederutviklingen, ansettelsene, rekruttererne. Stopp det.
 • Dialog: Sett opp møter med AMU, de tillitsvalgte og fagforeninger.
 • Kompetanse: Kartlegg kompetansen basert på oppgavene som skal gjøres nå, hvem kan, og hvem kan ikke? Vær realistisk, og ærlig. Mangler du kompetanse? Skaff deg ekstern bistand.
 • Lær av fortiden: Hvordan pleier dere å gjennomføre slike prosesser? Hva har dere gjort før som var vellykket?
 • Informasjonsplan: Hva skal sies, hvem skal si det, hvor, hvordan? Lag en plan. Dersom dere vet at det blir innskrenkninger i august, er det noen grunn til at å ikke informere organisasjonen nå? Kan du love noe? Er det noe som er sikkert, som dere vet allerede?
 • De som går: Har dere noe å tilby til de som må gå? Fortell om det, det er trolig ikke de store sluttpakkene som rår om dagen, vær fair, og gi den hjelpen dere kan.
 • … og de som blir: Snakk med de som blir igjen, de er minst like viktige, dessuten får de med seg alt, likevel. La de være stolte av dere som står i dette, lederne som tok ansvar, som informerte, som fulgte loven, som var mennesker oppi dette, og likevel får frem budskapet som skal ut.
 • Pass på deg selv: Hvordan tar du vare på deg selv i denne perioden. Se på de andre som står i det, hvordan har de det, hvem trenger en mental klapp på skulderen?
 • Dra på Lopphavet: Planen er lagt. La den ligge der over sommeren. Nå kan du dra til Lofoten med familien. Hent deg inn og gjør deg klar til høsten på den måten som er best for deg.
Cathrine Lie Strand
Executive Business Coach @ Potensialbygger AS
Cathrine jobber med å få ledere eller organisasjoner til å lage seg en større flytsone og sprenge komfortsonen i sitt daglige arbeid.
Cathrine Lie Strand on FacebookCathrine Lie Strand on InstagramCathrine Lie Strand on Linkedin

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

 1. ✔ Snakk ✔ Pek ✔ Snakk | Tirsdag morgen - […] Les også: 10 ting du som jobber i HR må gjøre før du tar sommerferie […]
Mer fra HR

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: