Lederverktøy:

Følger det bruksanvisning med deg?

Foto: Ole L. Rosenborg og Canva.com
De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Jeg var i ferd med å avslutte en telefonsamtale med en ny og interessant samarbeidspartner, da han plutselig smetter inn: «Ja, og så har jeg laget en oppskrift til deg på hvordan jeg virker, og som jeg sender til deg. Jeg vil gjerne ha din i retur.»

Initiativet kom overraskende. Oppmerksomheten gikk først bakover i tid, til vandrehistorien fra studietiden om ingeniøren som syntes det var krevende å forholde seg til kvinner, fordi det ikke følger bruksanvisning med oss. Likevel, det tok ikke lang tid før jeg var tilbake i 2020 og så det geniale i det han foreslo.

En bruksanvisning har, slik jeg ser det, to hovedfunksjoner. Den ene handler om muligheten til å korte ned prøve- og feilefasen i en ny relasjon ved at man raskere blir bedre kjent med hverandre. Styrker og særegenheter blir belyst og satt i system, og begge parter kan tilpasse kommunikasjonen deretter.

Økt selvinnsikt

Det andre og minst like viktige elementet, er at når vi tar utarbeidelsen av egen bruksanvisning på alvor, vil det arbeidet vi legger ned, føre til økt selvinnsikt. Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv?

Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

De fleste av oss er mer opptatt av hvordan andre virker på oss, enn hvilke avtrykk vi selv setter. Vi er bevisst behovene vi gjerne vil ha dekket, men glemmer å spørre hvordan vår egen atferd påvirker omgivelsene og menneskene vi omgås.

Gjensidig utveksling av bruksanvisninger gir rom for en toveis kommunikasjon på dette området, og blåser samtidig liv i det gamle ordtaket om at det skal to til for å danse tango.  

Krevende

Jeg tok utfordringen, og oppdaget snart at å utarbeide en reell bruksanvisning knyttet til hvordan jeg faktisk virker, var mer krevende enn jeg trodde. Samtidig bød arbeidet på nyttig læring, både når det gjaldt egne prioriteringer og hvor ærlig jeg ønsket å være.

Etter litt fram og tilbake tok bruksanvisningen en form jeg kan stå inne for, og som jeg også tror kan være til nytte for han som ba om den. På samme måte er den jeg fikk tilbake, et godt verktøy for for meg, når jeg skal tilpasse min egen kommunikasjon.


Et biprodukt av hele prosessen ble denne artikkelen, inkludert et godt råd til deg hvis du er så heldig å bli utfordret til å lage din personlige bruksanvisning:

3 spørsmål

Når du mener du har gjort jobben din og sitter med et ferdig produkt foran deg, anbefaler jeg å stille deg selv tre spørsmål før du deler bruksanvisningen din med andre:

 1. Hvordan ønsker jeg at folk jeg jobber sammen med skal oppfatte meg?
 2. Hva gjør jeg for å leve opp til denne forventningen?
 3. Hva skal være mitt viktigste bidrag til at dette samarbeidet skal bli både fruktbart og langvarig?

Gå deretter gjennom det du har skrevet en gang til, tenk etter om du var ærlig første gang, og gjør de nødvendige justeringene.

Lykke til!

Det fins en bruksanvisning for Hedvig Rognerud. Fins det en for deg? Hvis ikke bør du vurdere å lage en. #lederverktøy

Hedvig Rognerud
Hedvig var fjellcoachen fra Tynset. Nå er hun øycoachen i Mjøsa. Hun skriver om språk som lederverktøy for Tirsdag morgen.
Hedvig Rognerud on EmailHedvig Rognerud on FacebookHedvig Rognerud on InstagramHedvig Rognerud on LinkedinHedvig Rognerud on RssHedvig Rognerud on Wordpress

3 Comments

 1. Maria Rygge

  Digger dette Hedvig!

  Hvilke spørsmål har du svart på i din bruksanvisning? Er det flere enn disse (fra artikkelen)?

  Hvordan er jeg på mitt aller beste, og i hvilke situasjoner byr jeg på disse sidene av meg selv? Hva påvirker motivasjonen min? I positiv retning? Negativt? Når slutter jeg å virke? Hva bør en ny kontakt være ekstra oppmerksom på i samarbeidet med meg?

 2. Paal Leveraas

  Gode bruksanvisninger er viktig, men hva med de som aldri leser bruksanvisninger? 🙂

 3. Hedvig Rognerud

  Hei Maria, tusen takk 🙂 Jeg tenker du kan snu spørsmålet også:

  Hva ville du hatt svar på hvis du skulle bedt en annen person om bruksanvisning på han eller henne?

  Hva er viktig for deg at andre skal vite om deg?

  Plutselig har du utviklet et helt eget verktøy du har et eierskap til 🙂

Gode råd for gode relasjoner

Gode råd for gode relasjoner

Noe av det viktigste jeg lærte i India, er at vi mennesker har noen grunnleggende fellestrekk uansett hvor vi befinner oss og hvilken verdensdel vi kommer fra. Likheter er minst like lett å finne som forskjeller.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: