Fight, flight eller freeze?

3 råd til deg som plutselig er blitt kriseleder

Foto: Fabrice Florin / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)
Hvordan du som leder takler krisen vil sette et evig stempel - på godt eller vondt - på resten av din karriere. Her er noen føringer.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

«Jeg har sett ledere ligge gråtende og skjelvende i fosterstilling på bakrommet, for så, etter en stund, reise seg, stå frem foran de ansatte og holde den beste talen de har holdt i sitt liv.»

Det var Marianne Melfald, ekspert i kriseberedskap, som sa dette på et av de 13 «Litt klokere hver ettermiddag» nettmøtene vi i Tirsdag morgen stuntet frem da krisen var et faktum.

Dyster bakgrunnsmusikk

Koronakrisen kjennes foreløpig nokså uvirkelig for mange av oss. Vi merker konsekvensene av et virus bare få har stiftet nærmere bekjentskap med. Rapportene fra utlandet er imidlertid skremmende. Hvis disse dagene var en film ville bakgrunnsmusikken akkurat nå vært dyster og illevarslende.

Hvordan du takler dette som menneske er i bunn og grunn din og de omkring deg sin sak. Hvordan du takler det som leder angår langt flere. Hva du gjør eller ikke gjør i disse ukene vil sette et evig stempel – på godt eller vondt – på resten av din karriere.

Hva du gjør eller ikke gjør i disse ukene vil sette et evig stempel på resten av din karriere.

Overraske seg selv

Hvordan vi reagerer på en trussel vet vi egentlig ikke hvis vi ikke tidligere har opplevd en ekte krisesituasjon eller en trussel med fare for liv og helse.

Derfor er mange i dag overrasket av seg selv, positivt eller negativt.

Jeg ser mange ulike reaksjoner blant ledere. Noen står frem som virkelige ledere. Noen stikker av. Andre blir stående handlingslammet,

«Er du en fight, flight eller freeze-leder?»

Som rådyret i frontlyktene.

Hvordan er det med deg? Er du en fight, flight eller freeze-leder?

Om du kjenner at du helst vil ligge i fosterstilling under pulten din noen minutter, vit at det er greit. Det viktigste er ikke hva du tenker eller føler på enerom. Det viktigste er hvordan du fremstår utad, foran folkene dine, foran kundene dine, foran omverdenen.

For å gjøre det lettere å holde fokus, her er tre ting du kan fokusere på i denne tiden:

Tydelighet

Dette er ikke tiden for å være fluffy og rund i kantene. Dette er tiden for å være tydelig og signalisere klare prioriteringer. Eller aller helst: én klar prioritering. Som en leder sa til sine medarbeidere: «Nå er det bare en ting som gjelder, det er å holde hjulene i gang til vi kommer ut av tunnelen.»

Synlighet

Med topp- og mellomledere henvist til hjemmekontorene sine kan det fort bli en snakkis «på gulvet» at disse lederne, de rusler jo bare rundt i slåbroken hele dagen, klipper plenen og drikker kaffe.

Som leder er ikke dette tiden for å gå i skjul. Ta noen sjanser. Kom ut, kom fram, vis deg i frontlinjen, om så med ansiktsmaske og fullt smittevernutstyr.

Inkludering

Da Norge stengte ned la jeg inn en fast daglig avtale i kalenderen. På den står det en 10-12 navn jeg gjerne tar en kaffe med hver morgen. I lokasjonsfeltet er det link til en Zoom-kanal. De vet at jeg er der fra kl 9.00 til minimum kl 9.15. Det er ingen agenda, bare en arena å møte hverandre på. Det har blitt et viktig innsjekkingspunkt for oss, og det skaper en følelse av samhold utover veggene på våre respektive hjemmekontor.

Om du leder flere hundre ansatte er kanskje ikke denne type åpne kanaler en praktisk løsning. Et alternativ er å holde deg med virtuell kontortid. I stedet for å holde døren alltid åpen skal si at mandag, onsdag og fredag kl 11.00 er det en åpen videokanal, værsågod kom inn.

En portal til fremtiden


En krise er en forferdelig ting å sløse bort, er et sitat mange har gjentatt til det klisjéaktige de siste ukene. Men det er en klisjé med store doser sannhet.

Kriser bygger samhold. Kriser skaper laserfokus. De hjelper oss å prioritere.

Kriser er portaler til fremtiden.

God tirsdag. God påske.

Kriser er portaler til fremtiden.

Paal Leveraas

Paal er coach og rådgiver. Han har jobbet med hundrevis av ledere i alle lag av norsk arbeidsliv. Kontakt Paal om du kjenner at det kunne vært nyttig med en ekstern sparringpartner.

Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: