Virus, hersketeknikk, flytrafikk og fanatisme

Fra nå av skal jeg kalle meg miljøfanatiker, og jeg ønsker å fylle ordet med «en person som ikke er så egoistisk at han/hun setter egen levestandard foran kommende slekters interesser».
Annonse

Cathrine Lie Strand på Linkedin

Jobbsøker, denne er til deg! Gjør dine forberedelser hvor du vil, i ditt tempo. Potensialbygger lanserer online jobbsøkerkurs. Sommerskole for deg som…

potensialbygger.mykajabi.com

«Du skal ikke se bort i fra at MDG og andre miljøfanatikere står og jubler i smug.»

Dette sto i kommentarfeltet under en artikkel om hvordan flytrafikken rammes av Corona-viruset. En kan jo ikke henge seg opp i kommentarer på nett, da skulle en fått litt å gjøre, men ordet miljøfanatiker ser jeg blir oftere og oftere brukt.

Fanatisme

Fanatisme vil jeg si er et skjellsord da ingen bruker det om seg selv og sin sak. Tidligere ble det stort sett brukt om religion men nå kan du være fanatisk på mye og spesielt på miljø tydeligvis. På Wikipedia defineres det slik:

Fanatisme er en følelse av å være fylt med overdreven, ukritisk nidkjærhet, spesielt for en ekstremt religiøs eller politisk sak, eller med en besettende entusiasme for et tidsfordriv eller en hobby. Fanatisme betegner altså en blind, ensidig tro eller begeistring for noe.

Når bortimot all forskning peker på et ekstremt alvor i en negativ utvikling og statsledere fra hele verden møtes for å diskutere problemet kan det jo tenkes at alle sammen er fanatiske, men da mottiltakene er smertefulle , er det en merkelig overbevisning å ha besettende entusiasme for …

Ord og hersketeknikker

«Demokratiet er jo bygget på ytringsfrihet og da må vi tåle at mange spesialiserer seg på effektive virkemidler.»

Dette er ikke først og fremst ment som et innspill i klimadebatten men måten vi bruker ord på i kommunikasjon, manipulasjon og hersketeknikker. En gruppe som ikke er «klimafanatikere» jobber tydeligvis med å ta eierskap til koblingen av miljø og fanatisme. Slikt er jo lov. Det er kanskje ikke så vakkert, men vi er jo alle kjent med at det finnes teknikker, triks og smarte måter å fremme sitt syn på. Demokratiet er jo bygget på ytringsfrihet og da må vi tåle at mange spesialiserer seg på effektive virkemidler.

Ikke definert

Miljøfanatiker er et så nytt ord at Wikipedia foreløpig ikke har definert det. Her ligger der muligheter. La oss ikke trykkes ned av negativiteten i «fanatisme» men i stedet etablere stolthet i det nye ordet.


Fra nå av skal jeg kalle meg miljøfanatiker, og jeg ønsker å fylle ordet med «en person som ikke er så egoistisk at han/hun setter egen levestandard foran kommende slekters interesser».

Blind tro på at det er nødvendig kan jeg bekjenne meg til. Det er tross alt bedre å være blind enn å være egoistisk, korttenkt og dum.

Klimadum

Det er morsomt med nye ord så jeg benytter anledningen til å lansere ordet, «klimadum» Jeg får bare håpe at motparten ikke stjeler taktikken min og prøver å fylle ordet med noe positivt. Jeg tror de vil slite litt med det for definisjonen på dumskap er:

Dumhet, [1], også kalt dumskap,[2] dårskap, tåpelighet, idioti og annet, er stivsinnet uvitenhet, eller ren og skjær mangel på intelligens eller klokskap. Egenskapen kan være knyttet til en persons eller en gruppes handlinger, ord eller overbevisninger.

Fra nå av skal jeg kalle meg miljøfanatiker, og jeg ønsker å fylle ordet med «en person som ikke er så egoistisk at han/hun setter egen levestandard foran kommende slekters interesser».Atle Øi

Atle Øi

Atle Øi er coach, lærer og mye mer. Han skriver om coaching og kommunikasjon her i Tirsdag morgen.

Atle Øi
Coach
Atle Øi er coach, lærer og mye mer. Han skriver om coaching og kommunikasjon her i Tirsdag morgen.
Atle Øi on EmailAtle Øi on FacebookAtle Øi on Linkedin

0 Comments

Mer fra Signert
«Midt på treet» eller «balansert fleksibel»?

«Midt på treet» eller «balansert fleksibel»?

Å få høre at du er «midt på treet» tar du antagelig ikke som en anerkjennelse. Når du verken er rød, grønn eller blå eller noen andre av personlighetenes mange farger, blir du bare grå. Men i all din normalitet er du faktisk helt unik: Du er intet mindre enn «balansert fleksibel».

Alt på spill

Alt på spill

Han visste han ikke kunne se seg selv i speilet om han takket ja til jobben. Hva gjør du når jobben kolliderer med verdiene dine?


Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: