Hvis data er den nye oljen, trenger vi å bygge digitale plattformer

Per (52): «NEI! Jeg har voksne barn, jeg trenger ikke bleier!» Gjenkjennbart? Digital markedsføring gir muligheter for å være relevant. De færreste gjør det.
Annonse

Cathrine Lie Strand på Linkedin

Jobbsøker, denne er til deg! Gjør dine forberedelser hvor du vil, i ditt tempo. Potensialbygger lanserer online jobbsøkerkurs. Sommerskole for deg som…

potensialbygger.mykajabi.com

Per (52): «NEI! Og atter NEI! Jeg har voksne barn! Jeg trenger ikke bleier!» Gjenkjennbart? Digital markedsføring gir muligheter for å være relevant. De færreste nyttiggjør seg disse mulighetene.

Du klikker på send, og kjenner igjen på det lille adrenalin-kicket det gir. «Din epost er nå på vei til 22.347 abonnenter», svarer mailsystemet. — Wo-hoo! jubler du inni deg. — Nå skal det bli liv i kassaapparatet!

24 timer senere sjekker du statistikken. Den er nedslående. 9,8% åpningsrate. 0,6% klikket på lenker i mailen. 1 person kjøpte noe. 225 avsluttet abonnementet.

«Hmm», tenker du. «Hvordan kan jeg gjøre disse epostene mer relevante for mottakerne slik at de føler at de får noe av verdi for dem?»

Du vet antagelig svaret selv.

Det handler om relevans

For Per (52), med voksne barn, er ikke i markedet for bleier, uansett hvor mye væske de kan absorbere. Kari (34) kjøpte Volvo i fjor. Hun kommer nok ikke til å kjøpe en Tesla i år. Paret som bestilte sydentur i forrige uke blir bare irritert over restplasstilbudet til halv pris denne uken.

Per, Kari og alle vi andre utsettes daglig, for ikke å si timelig, eller minuttlig, for irrelevant markedsføring.

Det til tross for at du kanskje vet hvor gammel Per er, og når barna hans er født, at Kari nylig kjøpte Volvo, og at det unge paret snart sitter på flyet til Kreta og neppe svitjser til en restplass i Malaga.

Du vet, men du vet ikke hvordan du kan bruke det du vet.

Blowout

Data er den nye oljen, er det blitt sagt. Men noen ganger føles det som om vi lever i en konstant blowout hvor det regner seig og klissete olje ned over oss alle.

— Vi har ofte alle data for å være relevante for våre kunder, potensielle kunder, ansatte, medlemmer, studenter eller interessenter, sier Endre Dingsør, COO i Forte_ Digital.

— Likevel mottar jeg og de fleste andre en kontinuerlig strøm av irrelevant informasjon som først og fremst er egnet til å skape irritasjon.

Den største utfordringen er den dype kløften som fremdeles eksisterer mellom de som eier virksomhetens kjernesystemer og de som gjerne vil bruke disse dataene på en måte som skaper større relevans for målgruppene.

— Kjernesystemene består ofte av en rekke ulike systemer som ikke alltid er godt integrert med hverandre, sier Endre.

— Det kan være medlemssystemer, økonomi, CRM, HR-systemer, logistikk, og mye annet. Men det å få IT-avdelingen til å slippe deg inn i kjernesystemene hvor disse dataene ligger er omtrent like håpløst som å spørre dronningen av England om å få låne kronjuvelene for en helt spesiell natt på byen.

— Akkurat som i oljen trenger man en plattform, sier Endre Dingsør. — Vi kaller det en digital tjenesteplattform.

Digital tjenesteplattform

Forte_ Digital har spesialisert seg nettopp på å bygge disse plattformene. Med Microsoft Azure sine skybaserte tjenester bygges det en buffer mellom kjernesystemer og sluttbrukerne, som typisk sitter i marked, kommunikasjon eller service-roller.

Disse plattformene baserer seg på standard teknologi, hvor Azure fra Microsoft er nøkkelen. Kjernedata fra kjernesystemene og interaksjonsdata fra kundene samles i en «datasjø». Rundt sjøen bygges det et gjerde som sikrer at identitets- og adgangskontroll ivaretas, og i sjøen svømmer det ikke fisk, men API-er — programmeringsgrensesnitt som forenkler utveksling og bearbeiding av data. API-ene gjetes av selvlærende kunstige intelligenser.

Sett data fri

En digital tjenesteplattform setter dataene fra kjernesystemene dine fri og inviterer dem til å møte data fra «virkeligheten». 


Tjenesteplattformen fungerer som en buffer mellom de tamme og disiplinerte dataene i kjernesystemene og de frittgående «ville» dataene som skapes av kundene selv gjennom deres atferd og bruk av systemene.

– Det er en vinn-vinn–situasjon, sier daglig leder i Forte_ Digital, John Kårikstad.

– Data i kjernesystemene vil bli av høyere kvalitet når kunden for eksempel fastslår at det er fødselsdatoen i medlemsregisteret som er den rette, ikke den i CRM. Da vil CRMen kunne oppdateres med korrekte data. Samtidig kan data fra kjernesystemene brukes til å skreddersy brukerens opplevelse helt ned til å lage en nettbutikk for hver enkelt kunde.


Artikkelen er skrevet for Forte_ Digital, og er originalt publisert på deres nettsider. Oppslagsfoto: Donald Trung Quoc Don (Chữ Hán: 徵國單) – Wikimedia Commons [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)], via Wikimedia Commons

Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments


Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: