Hvor er sjelen din mens du er på kontoret?

Dyr i dyrehagen lever halvparten så lenge som dyr i det fri selv om dyrepasserne gir dem alt de trenger av plass og mat, sier Dan Cable. ─ Mange arbeidsgivere tar på samme måte liv fra sine ansatte ved å sette dem i et bur av prosedyrer, regler og do’s and don’ts. Bedre enn zoo […]

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Dyr i dyrehagen lever halvparten så lenge som dyr i det fri selv om dyrepasserne gir dem alt de trenger av plass og mat, sier Dan Cable. ─ Mange arbeidsgivere tar på samme måte liv fra sine ansatte ved å sette dem i et bur av prosedyrer, regler og do’s and don’ts.

Bedre enn zoo

Dan Cable minner om alt annet enn et dyr i bur i den andre enden av videokonferansen jeg har med ham. 

Sjelden har jeg sett en kropp og et ansikt endre seg så raskt og dramatisk. 

Dan Cables mange ansikter - animert gif
Dan Cables mange ansikter

Han gestikulerer, han stirrer meg dramatisk i øynene over brilleglassene, han åpner munnen i sjokk, og i neste sekund gliser han så bredt at jeg må sette Zoom i fullskjermmodus for å få plass.

Og han snakker ekstremt raskt.

Dette er gøy. 

Bedre enn dyreparken.

Hvis du er en av dem som skal oppleve ham live på HR Forum har du noe stort i vente, både hva gjelder gnistrende energi og spennende innhold. 

Og nettopp «live» er et nøkkelord når det gjelder Dan Cable. 

I live på jobb

Bokomslag Alive at work - Daniel Cable
Klikk sender deg til Amazon

Dan er forfatter og professor i organisasjonsatferd ved London Business School. Han engasjerer seg i  ansattes engasjement, endringsledelse og organisasjonskultur. 

I fjor ga han ut en ny bok, Alive at Work. Den starter med en undring:

«Jeg lurer på hvor sjelen min er mens jeg er på kontoret.»  

Og det å holde de ansatte i live er en viktig misjon for denne hyperenergiske professoren og forfatteren fra England.

—  Det er virkelig god grunn til at store selskap ønsket seg roboter, sier Dan Cable. 

—  Jeg klandrer dem ikke. De ville ha produksjonssystemer som var pålitelige, og da var det mest hensiktsmessig med jobber med mye repetisjon og lite læring. 

Meningsløse jobber

Problemet er at slike jobber lett oppleves som meningsløse. 

—  Fra 1800-tallet har arbeidslivet fungert ved at man lager jobbeskrivelser og presser folk inn i dem, sier han. — Det fungerer ikke lenger. Jeg tror at når vi snakker om at alt er i endring, så må fluiditeten starte i selve jobben. Folk vil og skal få skape jobbene sine selv, innenfor gitte rammer. 

For HR vil det bli vanskeligere, mener han.

—  De kan ikke lenger måle folk med systemer som definerer halvparten av dem som tapere.  

Søkesystemet

Han snakker om at vi alle er født som nysgjerrige, søkende, lærende individer. Og det er ikke spesielt for mennesker, det gjelder alle pattedyr. I hjernen er det et område som søker søking og utforskning. Når det stimuleres, utløses dopamin, med tilhørende godfølelse. 

Det er den manglende stimulansen av dette søkesystemet som gjør at dyrene i dyrehagen kjeder seg ihjel dobbelt så fort som dyr i det fri. 

Og mange mennesker vil kunne identifisere seg med det samme. 

Men heldigvis er vi ikke lenger i industrisamfunnet. Det er ikke lenger de som er best til å gjøre repetisjoner som er best rigget for suksess. Det er de agile, fleksible med aktive søkesystemer. 

Lead like the 80’s

—  Dessverre har de færrest tatt konsekvensen av det, sier Dan. 

—  Mange ledere leder fremdeles som om vi var på 80-tallet.  Vi vil ha engasjerte, proaktive, selvgående medarbeidere, men bygger strukturer som skaper frykt og kjedsomhet. Det er ikke en oppskrift på suksess i dagens arbeidsliv. Virksomheter som ikke aktiverer sine medarbeideres søkesystemer vil veile. De får ledere som er irrelevante, så blir de snart irrelevante selv. 

—  Hva er løsningen?

—  Jeg tror, nei, jeg vet, det er måter å trigge søkesystemet på, og den beste måten å starte på for HR er å jobbe for et arbeidsmiljø hvor det er lov og trygt å prøve og feile. Den raskeste måten er å jobbe med individuelle ledere slik at de utvikler et mindset som skaper energi og trigger søkesystemet. De har søkesystemene alle som en, det er bare det at jobben har stengt det av. 

—  Det er bare å begynne med å jobbe litt annerledes, så vil man kunne se store endringer over kort tid. 

—  I det lange løp må virksomhetene endre seg strukturelt. Noen virksomheter er der allerede, som Spotify, som har organisert seg rundt selvgående team, det vi i dag kaller agile team. Andre må følge etter og reorganisere seg for en arbeidsvirkelighet som er totalt annerledes enn det dagens strukturer og systemer ble bygd for. 


Dan Cable på HR Forum

Alive at Work: Activating the Emotions of an Agile Culture: Ledelse som styringsverktøy var opprinnelig til for å maksimere repetisjon og fjerne eksperimentering. Siden endring fremtvinges hyppigere i dag, er det å skape en kultur for agilitet og innovasjon en høyt prioritert lederutfordring nå. Men mange virksomheter feiler, ettersom disse styrings- og lederpraksisene slår av de delene av hjernen som skaper nysgjerrighet, kreativitet og entusiasme. Vi skal se på måter ledere kan oppmuntre til organisk eksperimentering og hjelpe medarbeidere å finne frihet innen rammene jobben gir. For å lykkes i hurtige endringsmiljøer bør ledere aktivere søkesystemet hos den enkelte medarbeider til å utforske mer; lære mer om potensielle handlingsmiljøer rundt oss; og få frem historien om hvorfor jobben er viktig – utover pengene. Se programmet her


Artikkelen er skrevet for HR Norge. Republisert etter avtale.

Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Overraskende lønnsom frihet

Overraskende lønnsom frihet

«If you love them, set them free» , sa de på 60-tallet.» Det er jo vakkert, og kanskje naivt, men; i arbeidslivet viser det seg at frihet er overraskende lønnsomt.

Nydalen: Fra ørken til oase

Nydalen: Fra ørken til oase

Lukk øynene og se for deg at du vandrer gjennom et skittent og støyende industriområde. Knips i fingrene: 30 år er gått. Du åpner øynene og ser en klukkende, frisk rennende elv i en blomstrende bydel, Magi?

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: