Positivitetens paradoks

Kan det bli for mye positivitet? Ja, mener Lori Shook, som i denne gjestebloggen tipser om hvordan du som leder balanserer.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Har vi blitt for fokusert på positivitet? Kommer positivitet og det å være «hyggelig» i veien for ansvarlighet, ærlige samtaler og i siste instans, det å skape resultater?

Lori Shook (portrett)
Artikkelen er skrevet av Lori Shook (foto: shooksvensen.com)

I en artikkel i Harvard Business Review diskuterer Victor Lipman understyring («under-management») som en motpol til mikrostyring. Mange virksomheter lider fordi deres ledere ikke driver med nok ledelse. De holder ikke medarbeiderne ansvarlig for resultatene, men velger i stedet å være hyggelige, — og bli likt.

En selvsikker ung leder jeg kjenner er ekstremt fokusert på resultater. Han smeller med pisken og sørger for at medarbeiderne får ting gjort. Han fnyser av det vi driver med i coaching og lederutvikling.

Når han sier «positivitet», er det med et snerr. Når han sier «myke ferdigheter» er det med et hånlig flir.

«Vi trenger resultater. Lederutviklerne er sprø. De distraherer oss slik at vi ikke får de resultatene vi skal levere!», sier han.

Ordentlig ubehagelig

For meg, som ledertrener på anklagebenken, er hans perspektiv og skarpe utfall mot lederutvikling ordentlig ubehagelig.

Men han har rett.

Men samtidig er det positive perspektivet også rett. Vi trenger begge deler. Vi trenger et kompromissløst resultatfokus, og vi trenger å oppleve positivitet mens vi jager resultatene.

Vi trenger ryggrad, og vi trenger hjerte. Ryggraden gir oss støtten vi trenger for å sette grenser og ansvarliggjøre hverandre. Hjertet trenger vi for å passe på flokken vår.

Noen av oss har en sterk ryggrad og et kjølig hjerte, andre har et varmt hjerte og en svak rygg. Som leder er din utfordring å gå ut av komfortsonen og omfavne den delen av deg som du har vanskeligst for å være med.

En god balanse mellom begge er nødvendig for å gjøre en god jobb og skape resultater, lønnsomhet og bærekraft i virksomheten din.

Se også: Workshop om bærekraftig ledelse

Hjernens prioritering

Lipman sier at «et for sterkt ønske om å bli likt kan stå i veien for produktiv ledelse, fordi det gjør at du kvier deg for å gjøre det du må gjøre».

Våre dype, medfødte neurologiske prosesser i hjernen prioriterer tilhørighet og trygghet fremfor alt annet, og det blir ofte en barriére. Hjernen prøver å hindre oss i alt som truer tilhørighet, inkludert det å risikere at båten blir ustødig og velter. Derfor passer den på at vi går lange veier rundt konflikt og konfrontasjoner.

Det er ofte synonymt med å unnlate å holde andre ansvarlige for resultater.

Som ledere må vi sette våre personlige, instinktbaserte behov til side, og heller se på hva som er best for virksomheten som helhet. Det er ubehagelig, — en stund, så bygger vi muskler og opplever at ubehaget oppveies av de positive effektene.

Tips for varme hjerter

For deg som har et varmt hjerte: Fokuser mer på resultater, ansvarlighet og konsekvenser når ting ikke blir gjort før du søker hygge og positivitet. Følg opp forpliktelser, andres og dine egne.


Det er tross alt en psykologisk kontrakt mellom ansatt og arbeidsgiver. Virksomheten betaler for å få en jobb gjort. Som ledere er det vår jobb å passe på at denne kontrakten etterleves.

Tips for sterke rygger

For deg som har en sterk rygg: Du er fokusert på resultater, og det har antagelig gått på bekostning av trivsel, mestrings- og selvfølelse. Det er på tide du legger inn en dose positivitet, omsorg for andre inkludert.

Du skal være bevisst din effekt og hva det gir eller tar fra menneskene rundt deg. Lær å være resultatorientert uten å skape en fryktkultur. Legg pisken i en skuff sammen med klandring og trakassering. Du trenger ikke en pisk for å sikre ansvarlighet.


Lori er en pionér. Gjennom mer enn 20 år har hun utviklet hundrevis av ledere, utdannet coacher gjennom CTI, CRR Global og PCI, og hun har jobbet tett på coaching-legender som Tim Gallway, sir John Whitmore og Laura Whitworth.

Oppslagsfoto: «Positivity» av MartaZ, Flickr (CC BY 2.0)

Lori Shook
Lori er en pionér. Gjennom mer enn 20 år har hun utviklet hundrevis av ledere, utdannet coacher gjennom CTI, CRR Global og PCI, og hun har jobbet tett på coaching-legender som Tim Gallway, sir John Whitmore og Laura Whitworth.
Lori Shook on EmailLori Shook on Linkedin

0 Comments

Trackbacks/Pingbacks

  1. Opprørt eller opplyst? | Tirsdag morgen - […] med et snerr. Når han sier ´myke ferdigheter´ er det med et hånlig flir.» Den erfarne coachen Lori Shook…
Mer fra Ledelse
Bare vent, snart blir jeg majestet!

Bare vent, snart blir jeg majestet!

Hvis du ikke er bevisst ditt ansvar som rollemodell og hvordan andre oppfatter deg, står du i fare for selv å dyrke fram opponenter, selv i din nærmeste krets av betrodde medarbeidere.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: