Nikolai Astrup står på scenen. Han snakker om startups, data, offentlig sektor. Ministeren er oppgitt over ineffektiviteten i det offentlige.  Han illustrerer med en historie om en av ungene sine, som begynte på skolen i høst.

– Sønnen min skulle meldes inn i skolen, forteller Nikolai.

– Vi får et brev fra skolen, stilet til foreldrene. Inni er det et skjema vi skal fylle ut. Navnet på gutten. Navnet på foreldrene. Adressen.

Han sukker.

– De har sendt brevet til oss. Hvorfor spør de da etter adressen? Og de har sendt det fordi de har registrert at en navngitt gutt er i skolealder. Hvorfor spør de hva han heter?

Han blar om til neste kapittel i historien:

– Det går noen uker, så kommer et likelydende skjema, denne gangen fra Aktivitetskolen. Alle dataene må fylles ut på nytt.

Norges første digitaliseringsminister lover bot og bedring.

Tilhørerne klapper begeistret.  

All ære

Vi befinner oss på Christiania teater hvor en fullsatt sal er benket for å høre hva Rambølls rapport «IT i praksis 2019» kan gi oss av dårlige eller gode nyheter om datamodenheten i det offentlige og private Norge. 

https://tirsdagmorgen.no/tirsdag-morgen/ukebrev/tm185/hva-vi-ser-nar-vi-ser-inn-i-joharis-vindu/
Det handler om blindsoner …

Digitaliseringsministeren er – med rette – oppgitt over hvor dårlig statlige og kommunale etater er til å dele data. Det handler om å gi borgerne færre frustrasjoner. Det handler også om effektivisering, kostnader, et mer strømlinjeformet byråkrati.

Det handler – slik mange i privat sektor lenge har kjent på kroppen – om å gjøre mer med færre mennesker. 

All ære

All ære til digitaliseringsministeren for at han adresserer dette. Det er viktig at vi på en enkel måte kan få våre data inn i de offentlige systemene.

Én gang, og ferdig med det.

Det er en stor jobb, og krever mye kompetanse og mange kloke hoder.

Ministeren vil gjerne ha innspill og idéer.

Her er en idé.

Bruk noen av de tusenvis av medarbeiderne som er satt til å jobbe for at data og informasjon ikke kommer ut av offentlig sektor.

Den tanken kommer til meg i det jeg gløtter over mot bordet hvor digitaliseringsministeren sitter. Der sitter det 3 eller 4 eller er det 5 andre personer fra hans stab.

Portvokterne

Det lille følget representerer i all hovedsak en ny yrkesgruppe som har vokst frem i det offentlige Norge de siste årene.

Det er portvokterne.

De snakker på vegne av de du egentlig vil snakke med. Deres jobb er å passe på at data ikke slipper ut av offentlig sektor. Og i den grad de slipper ut er de polert og avsjekket mot strategi og omdømme.

– Det nytter ikke å digitalisere dersom vi fortsetter å gjøre de tingene vi alltid har gjort, bare med nye verktøy, sier ministeren. 

Så sant, så sant, Nikolai.

Du har verktøyene. Hva vil du gjøre annerledes?

Rollemodell

https://tirsdagmorgen.no/tm/tirsdag/mal-ditt-lederskap/

Eksempelet kan virke banalt og kanskje til og med litt smålig. Poenget er ikke å rakke ned på jobben ministeren og hans stab gjør. Poenget er å vise hvor lett vi går i fella med å si én ting og modellere noe annet.

Alle er vi rollemodeller for noen. Gandhis forgyllede klisjé om «å være den endringen du ønsker å se i verden» har faktisk ganske mye ved seg.

Ønsker du som leder å skape endring, må du selv gå først. Her synder de fleste ledere og ledergrupper, inkludert politikerne våre.

De av oss som oppdrar barn vet at unger i mindre grad lytter til våre ord enn våre handlinger.

Men vi er alle forvokste barn. Etatsdirektørene, linjelederne, medarbeiderne: De hører sjelden hva du sier. Men de ser hva du gjør. Så gjør de det samme.

Vær den endringen du ønsker å se i organisasjonen din.

Jo høyere opp du kommer, jo mer overdøver dine handlinger dine ord.

Så vær den endringen du ønsker å se i organisasjonen din.

Det gjelder enten du er gründer eller minister.

God tirsdag.Foto: Pixabay (oppslag) og Thomas Fasteng, via dataforeningen.no og videoen under.Takk for at du leser Tirsdag morgen på nett. Det kommer også som epostbrev, hver tirsdag. Er du ikke abonnent, er det lett å gjøre noe med det. Se annet sted på siden for påmelding. Les mer om Tirsdag morgen her. Lenger ned finner du de siste ukebrevene.

 

Slik snakker du om elefanten i rommet når du er elefanten

Slik snakker du om elefanten i rommet når du er elefanten

8 av 10 har en sjef med en svakhet alle vet om og snakker om, men ikke med sjefen selv. Sjansen er stor for at også du følges av en elefant alle ser, men ingen nevner ...
Leiv Eriksson oppdager Amerika (Christian Krogh, 1893. Public domain)

Å tilte hoder mot en bærekraftig fremtid

Da Leiv Eriksson oppdaget Amerika var det fordi han tiltet kursen bittelittegrann. Han bommet på verdens største øy, og fant i stedet en ny verden. Små kursendringer kan gi stor effekt ...
Et formålsdrevet næringsliv

Et formålsdrevet næringsliv

Blir 2020 året næringslivet inntar rollen som klodens gode fe? Mye peker i retning av det. ...
2020 og de neste 10

2020 og de neste 10

Tirsdag morgen er 10 i 20. Det er en fin milepæl og en anledning til å ta en fot i bakken. Årets siste ukebrev med tanker om de neste ti. ...
Industrianlegg

Det vidunderlige næringslivet

Vi har et unikt norsk ord. Det som på engelsk kalles business og minner om travelhet, kaller vi på norsk for «næringslivet». Om din virksomhet ikke helt vet hvorfor den eksisterer, husk i det minste dette formålet: Næring til livet ...
Lillesand - Øvre gate

Den vesle kommunen som stoler på sine medarbeidere

Kommunen som stoler på sine medarbeidere er et unntak. Arne Jensen reflekterer over den manglende tilliten arbeidsgivere i offentlig sektor har til sine medarbeidere. ...

 

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Prat! Prat! Prat!

Jeg (Paal, t.v.) er egentlig ikke veldig pratsom av meg. Det bare ser sånn ut når jeg prater med Jan Wiese her foran tigeren. Men én ting vil jeg si. Det skal jeg si på tirsdag. Vil du lytte?

Så bra! Vi prates på tirsdag!

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: