Hva er en kritisk kompetanse ledelsen, HR og medarbeiderne gjerne vil ha, men ikke alltid har, selv om det er gratis, ikke krever at du er spesielt modig og heller ikke tar noe av din eller dine medarbeideres tid?

Svaret er kreativitet.

Og den som spør er Teo Härén.

Etter mange år i arbeidslivet, blant annet som HR-sjef med 100 ansatte, ble Teo Härén forfatter og foredragsholder. I dag er han visstnok Sveriges mest brukte foredragsholder innenfor kreativitet, og er utpekt til  «en av Sveriges 100 mest inspirerende personer».

—  Helt ufarlig

Han ønsker å ufarliggjøre kreativitet.

— Det er helt ufarlig å være kreativ, sier han. —  Det innebærer ingen risiko og tar ingen tid og du trenger ikke engang å være modig.

—  Det er først når kreativitet skal settes ut i handling det begynner å kreve noe av deg og organisasjonen. Men da kaller vi det  «innovasjon».

Foruten å ufarliggjøre kreativiteten er et av hans viktigste budskap er at vil du ha kreativitet så må du også etterspørre det.

— De fleste har kommet kort hva gjelder kreativitet. Spør du toppledelsen eller HR om de vil ha kreative mennesker, er svaret oftest et ubetinget «ja». Men nesten ingen tester om de er kreative, påpeker han.

—  Bør man teste på det?

—  Det kan være bra av flere grunner. En ting er at du faktisk får målt kreativiteten, en annen er signalet du sender om man mener det når man snakker om kreativitet.

«Spør du toppledelsen eller HR om de vil ha kreative mennesker, er svaret oftest et ubetinget ´ja´. Men nesten ingen tester om de er kreative»

Teo Härén

Ingen fasit

Han mener det er HRs oppgave å tilrettelegge for kreativitet.

Men han har ingen oppskrift.

— De første årene jeg jobbet med kreativitet hadde jeg en oppskrift på hvordan utvikle kreativitet. Men jeg måtte erkjenne at det ikke finnes noen fasit. Kreativitet er en holdning, ikke en prosess. HR kan gjøre mye mer for å tilrettelegge for en slik holdning.

—  Som for eksempel hva?

—  Løfte frem gode rollemodeller for kreativitet blant medarbeiderne. Oppfordre til kreativt CV, en CV der man ikke bare beskriver hva man kan, men også hva man kan finne på. Teste på kreativitet ved rekruttering. Etterspørre idéer i medarbeidersamtaler. Det er i det hele mye HR kan gjøre for å tilrettelegge for den rette holdningen.

—  Hvilke idéer har du selv hatt det siste året?

—  Ha-ha, den burde jeg sett komme. Vel, jeg har utviklet en kreativitets-retreat hvor deltakerne kan meditere og dykke ned i sin kreativitet i en hel uke på en vakker gård i Sverige.

—  Hvilke andre tips har du for mer kreativitet?

—  Det finnes mange metoder. Selv gjør jeg jevnlig en uke i total stillhet, uten ord, kun meditering. Men det er ikke noe alle lett kan finne plass til i hverdagen. Heller ikke mitt andre kreative tips, som er å ha en enegget tvilling å speile seg i, er noe som er tilgjengelig for folk flest.

Teos og hans tvillingbror Fredrik var lenge et tospann på svenske og internasjonale scener. I dag bor Fredrik i Asia.

Teos «stuga» i Sverige er åpen for kreative retreats. (Foto: Privat)

Elefanten og småkaketreet

—  Hva med elefanten i Zimbabwe? Lærte du noe om kreativitet av den?

—  Hva? Har du hørt om den historien?, ler han overrasket.

For halvannet tiår siden, da hans nå voksne sønn var en guttunge, tok pappa Teo ham på en walk about safari i Zimbabwe. Walk about-en endte med en ufrivillig natt i toppen av et tre mens en rasende elefant stod nedenunder og stampet og brølte.

— Da vi endelig kom oss ned fra treet fikk vi høre at vi satt i det som kalles et  «elephant cookie tree», fordi elefantene elsker fruktene fra det treet, forteller han leende.

—  Men om jeg lærte noe om kreativitet av den episoden? Det vet jeg ikke. Men jeg bodde et år i Zimbabwe, og da lærte jeg at noen av de mest kreative menneskene i verden bor der. Vi tror vi er så kreative her i Norden, men når du lever på et eksistensmininum er kreativitet en overlevelsesstrategi, sier Teo Härén.

avatar

Teo Hären

Forfatter og foredragsholder

Du kan oppleve Teo Hären på Kompetansedagene 2019, hvor han skal snakke om  «Kreativitet – en kritisk kompetanse for fremtiden». Det handler om at det å tenke annerledes og nytt er nødvendig for å være konkurransedyktig. Derfor er kreativitet den viktigste kompetansen moderne bedrifter bør fokusere på å utvikle hos sine medarbeidere. Du lærer hva det betyr å være kreativ, hvordan du blir det, og hvordan du hjelper andre med å bli det. Les mer om Kompetansedagene.


Intervjuet er gjort for HR Norge og opprinnelig publisert på deres nettsider. Republisert etter avtale.Denne artikkelen er skrevet for en partner på innholdsproduksjon, og er vanligvis originalt publisert i kundens egne kanaler. Gjengitt her etter avtale. Her er noen flere slike artikler.

— Lederskap handler ikke om innsikt, men utsikt

— Lederskap handler ikke om innsikt, men utsikt

Du kan ikke tenke og lese deg til lederskap. Ledere blir ledere ved å gjøre ting ledere gjør. — At ... les mer
Sannhetens øyeblikk for HR

Sannhetens øyeblikk for HR

«Når jeg går inn i en HR-avdeling i dag er det som å komme inn i et antikvariat», spissformulerer Peter ... les mer
NAV – det nye «Facebook»?

NAV – det nye «Facebook»?

Facebook tjener store penger på innsikt basert på brukerdata. Hva kan Norge lære av Zuckerberg & co? Kan vi redde ... les mer
Foto: Captain Budd Christman, NOAA Corps

Hva testere kan lære av sjimpanser og spekkhoggere

Har du en rolle i det å teste eller kvalitetssikre programvare? Med fare for å fornærme noen, og med en ... les mer
Einar Øverenget: «Du vinner ingen nobelpris ved å følge reglene»

Einar Øverenget: «Du vinner ingen nobelpris ved å følge reglene»

Et møte over et kafébord. En filosof. Digitalisering. Zombifisering. Ting som skjer og ting som har skjedd. Kort sagt: en ... les mer
Konserndyret på Sørlandet

Konserndyret på Sørlandet

Jeg fant jeg fort ut at jeg er det jeg kaller «corporate animal», sier Katja Lehland. Ukens HR-profil har base ... les mer
Er det BI eller AI som får Stena Line trygt i havn?

Er det BI eller AI som får Stena Line trygt i havn?

Er det «bi, bi, captain!», eller er det «ai, ai, captain»? BI og AI nærmer seg hverandre. BI-fagfolk gjør opp ... les mer
Bakom kulisserna på Studio Bronx den 24 februari 2012. Läs mer om Studio Bronx på http://studiobronx.se/ (Foto: Pelle Steen, Flickr CC BY 2.0)

«HR påtvinger oss galaksens mest hatede systemer»

Er inflasjonen i IT-systemer i ferd med å bli et arbeidsmiljøproblem? Det mener svenske Jonas Söderström. som hevder at "HR ... les mer
Manuelas mission impossible

Manuelas mission impossible

HR Norges HR-profiler har et bredt spenn. Vi har møtt HR-direktører som er blitt toppledere, og vi har møtt toppledere ... les mer
Loading...

 

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This