Har kunstig intelligens en plass i HR-avdelingen? — Absolutt, sier Nigel Guenole. Den kvantitative psykologen peker ut 3 av mange HR-felt hvor kunstig intelligens kan gjøre jobben bedre enn naturlig intelligens.

Nigel Guenole er forskningsdirektør og underviser ved Goldsmiths, University of London. I tillegg er han leid inn av IBM hvor han leder et team av adferdsforskere som jobber med å utvikle AI-løsninger for HR.

 I mars snakker han om The Business Case for AI in HR på HR Tech 2019.

Og det er mange ting AI kan brukes til i HR.

Men først:

— Hva er en kvantitativ psykolog?

—  En kvantitativ psykolog fokuserer på matematiske modeller av menneskelig psykologiske prosesser, svarer han. — Og det er et fagfelt som er en god match med maskinlæring og kunstig intelligens koblet mot områder som rekruttering, oppfølging gjennom medarbeiders arbeidsløp, og motivasjon og belønning.

Empatiske maskiner

—  Så rekruttering er et av områdene? Hvordan kan en maskin rekruttere bedre enn mennesker?

—  Store selskap får tusenvis av søknader per dag. Det er ikke mulig å gi alle disse en god behandling uten hjelp av teknologi. Jobbsøkere bør behandles som man behandler kunder, de skal ønske å komme tilbake om de ikke oppnådde det de ønsket denne gangen. De skal også gjerne fortelle vennene sine om den gode kandidatopplevelsen de hadde, selv om de ikke fikk jobben. De skal oppleve at de behandles individuelt.

—  Og empatisk?

—  Absolutt. Vi bruker stadig oftere chatbotter for å kommunisere med leverandører. Selv ser jeg at jeg chatter med roboter hos blant annet banken min og telekomoperatøren min. Disse systemene blir stadig smartere og kan forstå naturlig språk. Teknologien er utbredt, men det er først nå den begynner å tas i bruk innen rekruttering.

Livsløp

—  Du snakker også om at teknologien følger medarbeideren gjennom hele livsløpet. Si mer om det.

—  Svært mange virksomheter vet ikke hvilken kompetanse de faktisk har blant sine medarbeidere. Den tradisjonelle måten å kartlegge kompetanseutvikling er at en leder fyller ut et skjema. Det er arbeidskrevende og går fort ut på dato. Noe av det vi ser skjer nå innenfor AI og HR er at teknologien oppdager hvilke ferdigheter du har. Det kan brukes til å sette opp dynamiske kompetanseprofiler hvor du rangeres på ulike ferdigheter. Slike systemer virker best når det er helt transparent slik at den enkelte medarbeideren kan gå inn og korrigere om systemet ikke har fanget opp ting slik han eller hun mener det skal være.

—  Med slike systemer blir det ikke bare enklere å se hva slags kompetanse du har tilgjengelig, det blir også lettere å se hva du trenger å bygge opp av ny kompetanse for å sikre videre utvikling og vekst.

AI-coaching

—  Et tredje område du nevner er motivasjon og belønning. Skal vi motiveres og belønnes av maskiner?

—  Motivasjon og belønning er så mangt. I dag er de fleste enige om at mening og personlig vekst er hva som motiverer. En måte å vokse på er gjennom coaching, men det har vært en type tjeneste som primært har vært for ledersjiktene i organisasjonen. Men nå har selskap som IBM utviklet verktøy som Watson karrierecoach og kandidatassistent. Medarbeiderne går i dialog med en AI-assistent som kan foreslå videre utviklingsløp for deg og peke på muligheter og åpninger i organisasjonen som matcher din profil.

Kritisk tenkning

—  Dette høres ut som om det er bare for de aller største virksomhetene med tusenvis av ansatte?

Nigel Guenole

—  Det er kanskje ikke for de aller minste, men hvis jeg hadde et selskap med 500 eller flere ansatte ville jeg definitivt vurdert å se på hvordan AI-systemer kan håndtere spesifikke utfordringer.

—  Du skal si mer om dette, og antagelig også adressere flere enn disse tre HR-feltene på HR Tech. Hva tar tilhørerne med seg fra ditt foredrag?

—  Først skal jeg snakke om hva jeg mener med AI i en HR-kontekst. De får noen brede definisjoner som vi smalner inn mot noen spesifikke anvendelser, og de får et rammeverk for hvordan de skal tenke og handle for å nyttiggjøre seg AI innenfor HR.

—  Jeg vil også oppfordre til kritisk tenkning og analyse: hvor er det mest nytte å hente ved å bruke selvlærende systemer. Kjernespørsmålet er: hvis vi kunne gjøre én ting mer effektivt 24 timer i døgnet, syv dager i uken, hva skulle det være?


Intervjuet er gjort for HR Norge og publisert på deres nettsider den 19. februar 2019. Republisert etter avtale. Oppslagsfoto: Montasje med Nigel Guenoles Twitter-profil + Flickr/Mike MacKenzie (fri bruk)Nigel Guenole lærer deg mer om AI i HR på HR Tech i mars. Denne artikkelen er skrevet for en partner på innholdsproduksjon, og er vanligvis originalt publisert i kundens egne kanaler. Gjengitt her etter avtale. Her er noen flere slike artikler.

Arbeidsrettsadvokater: — Varsling kan bedre omdømmet og tilliten til ledelsen

Arbeidsrettsadvokater: — Varsling kan bedre omdømmet og tilliten til ledelsen

Medieomtalen om varslingssaker i det siste avdekker en håndtering fra organisasjonenes side som i følge eksperter på arbeidsrett «står til ... les mer
Digitalisering og hvordan du kan blomstre i en perfekt storm

Digitalisering og hvordan du kan blomstre i en perfekt storm Nyhetsredaktøren fra fremtiden om lederskap i en ny tid

– Du skal ikke lede fra fronten, men fra sentrum, og ha et 360-graders blikk på alle interessenter, sier futuristen ... les mer
Den 16. ledelsesguruen

Den 16. ledelsesguruen

Spør du 15 ledelsesguruer hva som kjennetegner godt lederskap får du 15 ulike svar. Spør du nr. 16 gir han ... les mer
Loveleen Brenna: «Vi inviterer til mangfold, men assimilerer til enfold»

Loveleen Brenna: «Vi inviterer til mangfold, men assimilerer til enfold»

Vi er politisk korrekte og forretningsmessig helt på jordet hva gjelder mangfold. — Det er i ulikhetene potensialet i mangfold ... les mer
4 av 5

4 av 5

HR Norge har publisert en liste over de fem mest leste sakene de har publisert i 2018. Det er hyggelig ... les mer
«Noen ganger kan det være urettferdig å ikke forskjellsbehandle»

«Noen ganger kan det være urettferdig å ikke forskjellsbehandle» Einar Øverenget om HR, etikk og belønning

— Det er ikke nødvendigvis slik at du skal ha dårlig samvittighet dersom du forskjellsbehandler, det kan godt være at ... les mer
Sir Cary Cooper: «Kvitt deg med en tredjedel av lederne dine»

Sir Cary Cooper: «Kvitt deg med en tredjedel av lederne dine» Bare en av tre har det som kreves for å lede i dagens arbeidsliv

— Bare en tredjedel av dagens ledere har det som trengs for å lede i det nye arbeidslivet som vokser ... les mer
Sigrun valgte jobb i blinde. Nå gir hun bort 15.000 kroner pr sekund

Sigrun valgte jobb i blinde. Nå gir hun bort 15.000 kroner pr sekund

Sigrun var forbanna. Skikkelig forbanna, sånn som bare Sigrun Vågeng kan være det. Det var sjefen som hadde utløst det ... les mer
IT-PR for HP-HR

IT-PR for HP-HR

​At HR driver med PR er ikke vanlig. Men i IT gjør HPs HR PR. HR-direktøren er ansvarlig for all ... les mer
Loading...

 

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This