Å be om vann og få et badekar

Digitale verktøy og åpne kontorlandskap bringer oss nærmere hverandre. Noen ganger så nær at det er vanskelig å puste.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Digitale verktøy og åpne kontorlandskap bringer oss nærmere hverandre. Noen ganger så nær at det er vanskelig å puste.

Jennie så sliten ut i Zoom-vinduet.

— Hva er galt?, spurte jeg.

— For mye kommunikasjon, svarte hun.

Vann og badekar

Kvinne i badekar [Foto: Leah Kelley](https://www.pexels.com/@leah-kelley-50725) via Pexels.com CC BY 0

— Kommunikasjon er jo bra, sånn i seg selv. Samhandling, deling, åpen informasjon, alt det der. Fine greier. Men nå er det så enkelt å samhandle at det ikke er rom for handling lenger. I blant føler jeg det som at vi fikk mer enn vi ba om, som når du ber om et glass vann og får et helt badekar. 

— Er det derfor du starter dagen klokken 6?

— Jepp. Mellom 6 og 9 kan jeg jobbe konsentrert. Men rundt klokken 9 starter kaoset. Først med et pling her og et pling der. Slack-meldinger, eposter, sms-er.

Det kan også handle om personlighetstype

— Så tar det seg opp, og snart lever jeg i en kakofoni av avbrytelser. Utover dagen blir jeg gradvis mindre og mindre en programmerer og mer og mer en kommunikator.

Fenomen – problem

Jennie setter fingeren på et fenomen som er blitt et problem. Åpne landskap og åpne, digitale samhandlingsløsninger tar mange steder knekken på trivsel og produktivitet.

I utgangspunktet er vi mennesker ekstremt sosiale og relasjonsdrevne dyr. De siste tiårene har smarte arbeidsgivere tenkt at skal vi gi disse skapningene vi betaler lønn til best mulig vekstvilkår må vi gi dem optimale forhold for samarbeid.

«De ansatte vil ha samarbeid, så la oss sette dem tett på hverandre i åpne kontorlandskap og gi dem alle de elektroniske samspillsverktøyene de trenger», var filosofien.

Det er her vi kommer tilbake til forskjellen på et glass vann og et badekar.

Mange steder er det nå for mye kommunikasjon. Vi chatter og mailer, vi bruker Slack og Trello og Asana og Basecamp og gud vet hva, vi har WhatsApp og Messenger, SMS og Facetime og Zoom og Skype og Google Hangover … sorry Google Hangout.

Selv har jeg ofte funnet meg selv på desperat leting etter hvilken app det var som pep nå. Kom den meldingen på Slack eller mail eller SMS eller noe helt annet?

Engasjement vs produktivitet

— Jeg har gitt opp å være 100 prosent produktiv, sier Jennie. — Når meldingene begynner å tyte inn kan jeg ikke la være å svare. Det vil ha for stor negativ effekt på kollegene mine. Så da velger jeg bort produktivitet til fordel for engasjement. Men det er nokså frustrerende.

Åpne kontorløsninger og digitale kommunikasjonsløsninger ble laget for at informasjon skal få fri flyt, kommunikasjon og samarbeid skal styrkes. Det var meningen å bringe folk nærmere hverandre.

Nå er vi kommet så nær at vi får pusteproblemer.

Så trekker vi oss i stedet unna. Noen setter på hodetelefonen, andre setter seg i kantina, atter andre tar gjemmekontor.

Åpne landskap

Og det kan handle om introversjon.

En rapport fra Harvard Business School viste at overgang til åpne landskap resulterte i en nedgang på ansikt-til-ansikt interaksjon på 73 prosent. De ansatte brukte til gjengjeld nesten dobbelt så mye tid på email og meldingsapper.

Og det er ikke alltid kvalitetskommunikasjon.

— Det er mye ræl, for å si det som sant er, sier Jennie. — Slack-kanalene tyter over av øyeblikksinnfall og følelsesutbrudd. Før måtte man i det minste reise seg og komme over for å lufte ut frustrasjonene sine. Nå slenger de det ut i åpne Slack-kanaler og blir ferdige med det. Godt for dem, men herregud så mye tid det stjeler fra teamet.

Mange er enige med Jennie. En undersøkelse viser at en tredjedel av de som ble spurt er så frustrerte over dårlig kommunikasjon at de har vurdert å si opp jobben sin.

Det som skulle bringe oss nærmere er det som skyver oss fra hverandre.

Det er et paradoks.

Modningsprosess

Så skal vi heller ikke denne gangen skylde på teknologien. Teknologien er verken ond eller god, den er bare et verktøy. Du kan bruke en hammer til å slå i en spiker eller slå hull i et hode. Det handler ikke om hammeren, det handler om deg.

Og i et organisasjonsperspektiv handler det om modning og bevisstgjøring. Vi må påregne tid før vi individuelt og kulturelt utvikler kodekser for hvordan man kommuniserer når det ikke finnes noen grenser for kommunikasjon.

En gang snakket vi oppgitt om idiotene som lot telefonen ringe på kino, — og kanskje til og med svarte.

Det gikk seg til. Også dette går seg til.

Som leder kan du speede opp prosessen ganske enkelt ved å snakke med lederkolleger og folkene dine, og sammen definere felles adferdsregler.

Men ikke bruk Slack til de samtalene.

God tirsdag.


Kilder og kreditering

  • Is anyone listening? (KornFerry)
  • The Crumbling State of Workplace Communication (PDF) (Dynamic Signals)
  • Leah Kelley via Pexels.com (CC BY 0) («Jennie» i badekaret). Oppslagsfoto: Pixabay CC BY 0

 

Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010 og jobber sammen med en rekke dyktige partnere for å videreføre dette til tilt.work i 2020.
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: