31.07.2018 | Lest siden sist

Ikke ondt ment, men ondskap likevel

31.07.2018 | Lest siden sist

Ikke ondt ment, men ondskap likevel

Det er visse ting du ikke gjør mot mennesker av samvittighetsgrunner. Med data kan du gjøre hva som helst.

I boken «Eichmann i Jerusalem» skriver Hannah Arendt om rettssaken mot Adolf Eichmann i 1961. Eichmann var ansvarlig for logistikken i transport av jøder til konsentrasjonsleirene under den andre verdenskrig. «Alle forventet å få se et sadistisk monster, perverst opptatt av ødeleggelsen av det jødiske folk», skriver Nikhil Sonnad i Quartz. I stedet I stedet fikk de en komplett normal person som var mer opptatt av egen karriere enn store politiske begivenheter.

Hannah Arendt spør seg selv hvordan en så normal mann kunne ha en nøkkelrolle i å sende tusenvis av jøder i døden. Hun konkluderer med at Eichmann verken var sadist eller hatefull. Han hadde bare sluttet å tenke på mennesker som mennesker.

Og slik opptrer også Facebook i dag, mener artikkelforfatteren. De har sluttet å tenke på mennesker som mennesker, men som datapunkter hvor Facebooks viktigste jobb er å koble punktene sammen.

Det er ikke ondt ment, men det er ondskap likevel.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: