Veidekke: Nettverk, mangfold, eierskap og lærlinger

Mennesker bygger for mange murer og for få broer. Konserndirektør for HR i Veidekke Hege Schøyen Dillner liker å bygge broer.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Hege Schøyen Dillner, Veidekke

Isaac Newton sa at mennesker bygger for mange murer og for få broer. Som konserndirektør for HR i Veidekke er det utsagnet noe Hege Schøyen Dillner kan applaudere på flere plan. Hun liker å bygge broer, ikke bare over fjorder og jorder, men også mellom mennesker, generasjoner og organisasjoner.

Hege Schøyen Dillner er et medlem HR Norge ofte og gjerne bruker, både i nettverksgrupper og som foredragsholder. Nå stiller hun også opp som læringsarena for HR Norge selv i jakten på hva som opptar medlemmene og hvordan de samme medlemmene opplever organisasjonen i dag.

— Hvor lenge har du vært medlem av HR Norge?

— Jeg har vært medlem gjennom flere ulike arbeidsgivere. Første gang mener jeg var da jeg var i Capgemini.

— Hvis noen spør deg hva HR Norge er, hva svarer du?

— En brobygger, en læringsarena og nettverk for kompetansebygging. Jeg syns HR Norge fremstår som en svært profesjonell organisasjon.

— Hva setter du spesielt pris på av tilbudene fra HR Norge?

— I rollen min som konserndirektør i Veidekke har jeg veldig god nytte av å være med i executive-nettverket som fasiliteres av Hallstein Mørk. Det gir mulighet til å diskutere med likesinnede på tvers av organisatoriske skillelinjer. Det setter jeg stor pris på. Det er også en form for brobygging.

— Hva kan HR Norge gjøre mer eller mindre av?

—Jeg syns HR Norge gjør en god jobb, og kommer ikke på noe spesielt jeg savner eller syns det er for mye av. Dere er dyktige på å skape gode arenaer. For tiden er jeg opptatt av hvordan mangfold er et viktig premiss for innovasjon og resultater. Vi må også klokt kombinere menneskelig intelligens med kunstig intelligens. Jeg tror ikke menneskelig samspill blir mindre betydningsfullt for å lykkes når vi skal bygge fremtidens bærekraftige samfunn.

— I delingens ånd, hva kan HR andre steder lære av Veidekke?

— Da vil jeg dele fordelene ved medarbeiderskap. Veidekke er kjent for sitt aksjeprogram. Halvparten av våre ansatte eier aksjer i selskapet. Det er bygd inn i vår kultur over lang tid, og gir en indre stolthet. Vi revurderer programmet i disse dager med fokus på om vi oppnår den effekten vi ønsker, om vi faktisk får inn nye medarbeidere på eiersiden, og hvilken betydning eierskapet har for resultatene.

I en bransje hvor innleid arbeidskraft er ekstremt vanlig, skiller Veidekke seg også ut ved å satse på faste ansatte over tid.

— Vi har en regionsdirektør som startet som tømmerlærling for mange tiår siden. Det er mange her som har over 30 års fartstid i selskapet, sier hun.

— For oss er lærlingeordningen kjempeviktig. Vi er landets største fastlandsnæring. Vi skal bygge framtidens Norge og da trenger vi unge, dyktige, selvledende fagarbeidere. Derfor har vi rundt 300 lærlinger i Veidekke. Vi har tro på å bygge kompetanse over tid, og da er en god lærlingeordning essensielt. Dette vil jeg på det sterkeste oppfordre andre til å gjøre etter oss – det er viktig på flere plan, ikke bare for virksomheten selv, men også for samfunnet.

— Hvordan gjør man det? Har du noen tips?

— Det viktigste er at ordningen er relevant for bedriften. Lærlingens kompetanse skal være viktig for verdiskapningen i virksomhet. Det er viktig å ha fokus på at de faktisk skal inn i virkelige jobber, sier Dillner, og avslutter:

—Vi deler gjerne våre erfaringer både med hvordan man bygger opp et aksjeprogram og hvordan man håndterer lærlingeordninger med andre. Det er bare å ta kontakt.


Artikkelen er skrevet for HR Norge, og originalt publisert på deres nettsider i mars 2018. 

Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Mer fra Intervju

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: