Jeg skjønte ikke hvordan helikoptre fungerte, så jeg kjøpte en modell i 1.000 deler og satte det sammen for å finne det ut, forteller Ruters toppsjef Bernt Reitan Jenssen. «Teknologi er morsomt!»

Ruters administrerende direktør Bernt Reitan Jenssen er, til toppleder å være, usedvanlig oppegående på teknologi.

– Skal du forstå hvilke muligheter teknologien gir, er det viktig å forstå hvordan ting fungerer, sier han. – Jeg holder hjernen i trim ved å lese minst en bruksanvisning i uka.

«Jeg holder hjernen i trim ved å lese minst en bruksanvisning i uka»Bernt Reitan Jensen

Jenssen leder en virksomhet som representerer en bransje «alle» spår vil bli blant de hardest rammede når digitalisering, automatisering og robotisering går sin gang. Vi skal få selvkjørende, elektriske kjøretøy som tar deg fra A til B, hvor A er et sted du faktisk er og B er et sted du faktisk skal til.

Men Ruter venter ikke på å bli utkonkurrert av Uber eller andre disruptive aktører.

– Kollektivtransport er et historisk kompromiss, sier Jenssen. – Hjemme i Trøndelag på 60-tallet, når folk skulle ut og plukke bær, spleiset de på bygdas lastebil. De ble enige om et sted og en tid å plukke opp folk, og et sted og en tid å kjøre tilbake. Ingen fikk det helt som de ville, men til gjengjeld ble prisen overkommelig.

Vi «… henter deg et sted du ikke er og kjører deg til et sted du ikke skal»

– Sånn driver vi i bunn og grunn ennå i denne bransjen. Forretningsidéen er å hente deg et sted du ikke er og kjøre deg til et sted du ikke skal på en måte du ikke nødvendigvis setter pris på. Det vil være naivt å tro at denne modellen ikke vil utfordres.

Derfor har Ruter for lengst – «minst et år før Rune Bjerke i DNB», sier Jenssen – redefinert seg fra først og fremst å være et kollektivselskap med data til å være et dataselskap som leverer kollektive transporttjenester.

Han forteller om visjonene i Ruter, hvordan de skal vite hvor du vil nesten før du vet det selv, og trille inn en liten, selvkjørende elektrisk buss på fortauet foran deg som kjører deg dit du vil, eller så nært som mulig. Det skal være praktisk, effektivt og ikke minst lønnsomt.

– Vi har regnet på at det vil være lønnsomt helt ned mot to passasjerer i et kjøretøy, sier Jenssen.

Og løsningen ligger i store data, selvkjørende busser og smarte applikasjoner.

– Vi samler inn like mye anonyme data om reiser i Oslo og Akershus som Uber gjør i hele verden, forteller han. 

– Vi har oversikt over all infrastruktur, hvor alle bussene er, lederne, sjåførene. Vi vet hva kundene søker etter og hvilke transportvalg de tar etter å ha søkt. Det gjør at vi stadig kan utvikle mer brukervennlige apper.

Ruters utviklere jobber moderne, i sprinter, hvor små forbedringer gjøres i korte intervaller.

– Vi kan lage et design på mandag og ha fokusgrupper på prototypen på fredag, forteller han.

Jenssen har ledet Ruter siden det ble Ruter i 2008. Hovedstadsområdets byråkratiske og politikerstyrte kollektivselskap har i denne perioden forandret seg radikalt. Hierarkiet er blitt flatet ut og beslutninger blitt dyttet ut i linjen.

Politikernes direkte innflytelse er redusert. Virksomheten, slik Bernt Jenssen beskriver den, høres ut som en lettbeint, dynamisk teknologibedrift, langt fra idéen om byråkrati og regelrytteri.

«Folk kommer hit og spør ´er dette virkelig en offentlig virksomhet?´»

– Folk kommer hit og spør «er dette virkelig en offentlig virksomhet?», sier Jenssen.

– Det er mange myter om offentlig sektor, og de holdes først og fremst i live av de som jobber der selv. Ved å slippe medarbeiderne til og lette på strukturene kan man få til mye.

Selv har jeg lagt ned 75 prosent av ledermøtet. Jeg sier til de som kommer til meg for svar at de må finne svarene selv. «Gå ut og snakk med folkene dine», sier jeg, «du får ingenting gjort ved å sitte her og beklage deg».

– Disse tingene skal du snakke om på HR Forum. Hvorfor det, tror du?

– He-he. Ja, det må nesten du svare på. Men HR er en nøkkelaktør i det å endre organisasjoner slik at de er bedre tilpasset digitaliseringen og fremtidens behov. Dette er tidenes største kompetanseprosjekt – det å få folkene med oss rundt svingen og sikre at vi fortsatt er relevante for kundene våre. Og dette er problemstillinger som er relevante for mange flere enn Ruter og vår bransje. 


Intervjuet er gjort for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider i forkant av konferansen HR Forum 2017. Republisert etter avtale.Denne artikkelen er skrevet for en partner på innholdsproduksjon, og er vanligvis originalt publisert i kundens egne kanaler. Gjengitt her etter avtale. Her er noen flere slike artikler.

4 av 5

4 av 5

HR Norge har publisert en liste over de fem mest leste sakene de har publisert i 2018. Det er hyggelig ... les mer
— Konsulenter fortjener mer anerkjennelse

— Konsulenter fortjener mer anerkjennelse

Mange IT-prosjekter har fått ufortjent mye negativ oppmerksomhet, sier Hans-Henrik Merckoll. IBM-sjefen slår et slag for konsulenter. I disse dager ... les mer
Lucies innovative meglere

Lucies innovative meglere

Eiendomsmeglere kan være ganske innovative, ikke minst når det gjelder valg av ord og bilder i boligannonser. Hos Eiendomsmegler1 i ... les mer
Jason Averbook (foto fra Youtube)

HR-teknologi: 3 råd for å unngå fortidens synder

Når IT-prosjektet går ad undas er det ikke alltid dataen som har skylda. Etter 22 år i HR-teknologi vet Jason ... les mer
Sir Cary Cooper: «Kvitt deg med en tredjedel av lederne dine»

Sir Cary Cooper: «Kvitt deg med en tredjedel av lederne dine»

— Bare en tredjedel av dagens ledere har det som trengs for å lede i det nye arbeidslivet som vokser ... les mer
Anna Kirah (foto: Paal Leveraas)

Anna Kirah: Norsk HR er verdens mest konforme

Da Anna Kirah flyttet til Norge ble hun sendt på kurs. «Men jeg snakker allerede flytende norsk», sa hun. «Spiller ingen rolle ... les mer
16 tips for vellykket HR-analyse

16 tips for vellykket HR-analyse

David Green ar filtrert det han har lært av å snakke med hundrevis av virksomheter, og avdekket 16 viktige «ingredienser» ... les mer
«Money talks» for Norgesgruppens HR-direktør

«Money talks» for Norgesgruppens HR-direktør

Det er så blitt så politisk korrekt å si at penger ikke betyr noe, hevder Olav Haraldseid, HR-direktør i Norgesgruppen ... les mer
Manuelas mission impossible

Manuelas mission impossible

HR Norges HR-profiler har et bredt spenn. Vi har møtt HR-direktører som er blitt toppledere, og vi har møtt toppledere ... les mer
Loading...

 

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This