Ledere grugleder seg til digitalisering

Ledere gleder seg til alt digitaliseringen vil bringe med seg. For det meste.

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Kunstig intelligens kan komme til å erstatte alle medarbeiderne dine. På den annen side får du mye mer tid til å lede. Her er kompetansene ledere selv mener de mangler på vei inn i digitaliseringen.

Alle snakker om hvordan kunstig intelligens vil rasere arbeidslivet. Men hva betyr det for ledere? Postdoktor Vegard Kolbjørnsrud spurte 1770 ledere hva de tenker og forventer som følge av kunstig intelligens og digitalisering.

Svaret er at de gleder seg. Stort sett.

Mer tid til å lede

Vegard Kolbjørnsrud

— Det er kanskje bedre å si at de grugleder seg, sier han. — Kunstig intelligens gir ledere mer tid til å lede. Det er bra, men også en stor utfordring. Mange ledere har bygd karrieren på at de er gode på «ordning og reda». Når AI overtar de administrative oppgavene blir det ingen steder å gjemme seg.

Vegard Kolbjørnsrud har 16 års fartstid fra Accenture. I dag er han ansatt på BI, og har i tillegg det som i akademiske kretser kalles en «toerstilling» i Accenture. Funnene i undersøkelsen, som er gjort av Accenture, er gjengitt i en artikkel publisert på Harvard Business Review: «How artificial intelligence will redefine management».

— Utgangspunktet er at AI vil ta bort rutineoppgaver, sier han. – Undersøkelsen viser at det er der ledere bruker mesteparten av sin tid.

54% administrasjon

Hva ledere bruker tiden sin på.

Respondentene svarer at de bruker opp mot 54 prosent av sin tid på administrative oppgaver.

— Kunstig intelligens vil gjøre administrative oppgaver rimeligere og mer effektivt, og sannsynligvis på en mer rettferdig måte enn mennesker, sier Vegard. — Men det bør ikke være grunn til bekymring. Snarere tvert imot. For ledere betyr det at de kan fokusere mer på arbeid bare mennesker kan gjøre.

Graf som viser lederes egendefinerte kompetansehull i digitaliseringen
Basert på Vegard Kolbjørnruds forskning

Rapporten peker på fem spesifikke innsatsområder for ledere. Den første er allerede nevnt – å overlate rutineoppgaver til programvaren. De fire andre er:

1. Dømmekraft og sunn fornuft: Mange beslutninger krever mer innsikt enn kunstig intelligens kan gi alene. Magefølelse, intuisjon, erfaring og innsikt i sosiale relasjoner vil fortsatt være en kritisk lederegenskap.

2. Bli venn med teknologien: Ledere som velger å se maskinene som en kollega snarere enn en konkurrent vil oppdage at det ikke er noe behov for å løpe om kapp med teknologien. Ledere skal tillate den kunstige intelligensen å bli et tillegg til sin egen menneskelige intelligens.

3. Kreativitet og design-tenkning: Ledere skal være designere som setter ideer, talent og kompetanse sammen i nye konstellasjoner.

4. Sosial- og nettverkskompetanse: Ledere i undersøkelsen så betydningen av dømmekraft og sunn, menneskelig fornuft, men de undervurderte behovet for sosial kompetanse og evnen til å vedlikeholde og spille på nettverk, coache sine medarbeidere og utvikle samarbeidsegenskaper, både i seg selv og i sine team.

Smalere sti

— Stien blir smalere, og det blir plass til færre ledere fremover, men vi vil fortsatt trenge ledere, sier Vegard.

— Vi må se på hva vi skal rekruttere, hva vi skal fremelske hos folk. Vi har i mange sammenhenger avlært oss selv fra kreativ tenkning og samspill, og mange ledere trenger en oppgradering. Det er lettere å oppgradere digital programvare enn menneskelig. Selv om teknologiske fremskritt tar tid, tar det enda mer tid å endre mennesker. Utviklingen går raskt, og vi må starte nå. Det er mer hastverk med menneskene enn maskinene, avslutter han.

Det er mer hastverk med menneskene enn maskineneVegard Kolbjørnsrud

Les også: How Artificial Intelligence Will Redefine Management”, Harvard Business Review, av Vegard Kolbjørnsrud, Richard Amico og Robert J. Thomas. Artikkelen er basert på et intervju for HR Norge. Republisert etter avtale.


Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Bare vent, snart blir jeg majestet!

Bare vent, snart blir jeg majestet!

Hvis du ikke er bevisst ditt ansvar som rollemodell og hvordan andre oppfatter deg, står du i fare for selv å dyrke fram opponenter, selv i din nærmeste krets av betrodde medarbeidere.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: