Kunstig intelligens kan komme til å erstatte alle medarbeiderne dine. På den annen side får du mye mer tid til å lede. Her er kompetansene ledere selv mener de mangler på vei inn i digitaliseringen.

Alle snakker om hvordan kunstig intelligens vil rasere arbeidslivet. Men hva betyr det for ledere? Postdoktor Vegard Kolbjørnsrud spurte 1770 ledere hva de tenker og forventer som følge av kunstig intelligens og digitalisering.

Svaret er at de gleder seg. Stort sett.

Mer tid til å lede

Vegard Kolbjørnsrud

— Det er kanskje bedre å si at de grugleder seg, sier han. — Kunstig intelligens gir ledere mer tid til å lede. Det er bra, men også en stor utfordring. Mange ledere har bygd karrieren på at de er gode på «ordning og reda». Når AI overtar de administrative oppgavene blir det ingen steder å gjemme seg.

Vegard Kolbjørnsrud har 16 års fartstid fra Accenture. I dag er han ansatt på BI, og har i tillegg det som i akademiske kretser kalles en «toerstilling» i Accenture. Funnene i undersøkelsen, som er gjort av Accenture, er gjengitt i en artikkel publisert på Harvard Business Review: «How artificial intelligence will redefine management».

— Utgangspunktet er at AI vil ta bort rutineoppgaver, sier han. – Undersøkelsen viser at det er der ledere bruker mesteparten av sin tid.

Bruk Tirsdag morgens Paal Leveraas til fasilitering, foredrag og tilpassede ledertreningsprogram med fokus på digitalisering. Send epost til paal@leveraas.no eller ring/tekst 98216666 for en prat.

54% administrasjon

Hva ledere bruker tiden sin på.

Respondentene svarer at de bruker opp mot 54 prosent av sin tid på administrative oppgaver.

— Kunstig intelligens vil gjøre administrative oppgaver rimeligere og mer effektivt, og sannsynligvis på en mer rettferdig måte enn mennesker, sier Vegard. — Men det bør ikke være grunn til bekymring. Snarere tvert imot. For ledere betyr det at de kan fokusere mer på arbeid bare mennesker kan gjøre.

Graf som viser lederes egendefinerte kompetansehull i digitaliseringen
Basert på Vegard Kolbjørnruds forskning

Rapporten peker på fem spesifikke innsatsområder for ledere. Den første er allerede nevnt – å overlate rutineoppgaver til programvaren. De fire andre er:

1. Dømmekraft og sunn fornuft: Mange beslutninger krever mer innsikt enn kunstig intelligens kan gi alene. Magefølelse, intuisjon, erfaring og innsikt i sosiale relasjoner vil fortsatt være en kritisk lederegenskap.

2. Bli venn med teknologien: Ledere som velger å se maskinene som en kollega snarere enn en konkurrent vil oppdage at det ikke er noe behov for å løpe om kapp med teknologien. Ledere skal tillate den kunstige intelligensen å bli et tillegg til sin egen menneskelige intelligens.

3. Kreativitet og design-tenkning: Ledere skal være designere som setter ideer, talent og kompetanse sammen i nye konstellasjoner.

4. Sosial- og nettverkskompetanse: Ledere i undersøkelsen så betydningen av dømmekraft og sunn, menneskelig fornuft, men de undervurderte behovet for sosial kompetanse og evnen til å vedlikeholde og spille på nettverk, coache sine medarbeidere og utvikle samarbeidsegenskaper, både i seg selv og i sine team.

Smalere sti

— Stien blir smalere, og det blir plass til færre ledere fremover, men vi vil fortsatt trenge ledere, sier Vegard.

— Vi må se på hva vi skal rekruttere, hva vi skal fremelske hos folk. Vi har i mange sammenhenger avlært oss selv fra kreativ tenkning og samspill, og mange ledere trenger en oppgradering. Det er lettere å oppgradere digital programvare enn menneskelig. Selv om teknologiske fremskritt tar tid, tar det enda mer tid å endre mennesker. Utviklingen går raskt, og vi må starte nå. Det er mer hastverk med menneskene enn maskinene, avslutter han.

Det er mer hastverk med menneskene enn maskineneVegard Kolbjørnsrud

Les også: How Artificial Intelligence Will Redefine Management”, Harvard Business Review, av Vegard Kolbjørnsrud, Richard Amico og Robert J. Thomas. Artikkelen er basert på et intervju for HR Norge. Republisert etter avtale.Denne artikkelen er skrevet for en partner på innholdsproduksjon, og er vanligvis originalt publisert i kundens egne kanaler. Gjengitt her etter avtale. Her er noen flere slike artikler.

Jason Averbook (foto fra Youtube)

HR-teknologi: 3 råd for å unngå fortidens synder

Når IT-prosjektet går ad undas er det ikke alltid dataen som har skylda. Etter 22 år i HR-teknologi vet Jason ... les mer
Siri konverterte 14 bankfolk til data scientists

Siri konverterte 14 bankfolk til data scientists

DNB gjorde et eksperiment: De ville se om det var mulig å konvertere «vanlig dødelige» bankfolk til data scientists. Det ... les mer
Kraftverket i Hafslund

Kraftverket i Hafslund

Hun startet i departementet og fortsatte som personalsjef for Kims og Sætre. I dag jobber hun blant annet med «Kraftverket» ... les mer
— Lederskap handler ikke om innsikt, men utsikt

— Lederskap handler ikke om innsikt, men utsikt

Du kan ikke tenke og lese deg til lederskap. Ledere blir ledere ved å gjøre ting ledere gjør. — At ... les mer
Prososialt motivert professor med rocke-fot

Prososialt motivert professor med rocke-fot

Møt norsk ledelsesfags «enfant terrible», BI-professor Bård Kuvås, som i grunnen aldri har praktisert sitt fag. «Du trenger ikke å ... les mer
Teo Härén (stående - armene i kors)

Den kreative gåten

Hva er en kritisk kompetanse ledelsen, HR og medarbeiderne gjerne vil ha, men ikke alltid har, selv om det er ... les mer
Manuelas mission impossible

Manuelas mission impossible

HR Norges HR-profiler har et bredt spenn. Vi har møtt HR-direktører som er blitt toppledere, og vi har møtt toppledere ... les mer
«Roter du det til her er du ferdig. Punktum.»

«Roter du det til her er du ferdig. Punktum.»

Du skal ikke gå på kurs hos Aida Omerovic bare fordi hun gjør risikostyring og IT-arkitektur morsomt, spennende og engasjerende ... les mer
Portrett Berit Sund

Annerledelseslandet: Fritid, likhet og broderskap

Norge er ikke bare annerledeslandet. Det er også annerledelselandet. Den norske lederstilen er unik ... les mer
Loading...

 

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This