8 egenskaper ledere trenger i vår komplekse verden

Lær hvordan du lærer lederne dine å lære i en verden hvor man må lære hele tiden. Din lærer for læring er fra Harvard. Møt Josh Brand. Josh Brand er direktør ved Harvard Business Publishing. Han leder et team som driver lederutvikling verden over.  Han lærer oss hva forskning gjort ved Harvard om hvilke lederegenskaper som […]

Lær hvordan du lærer lederne dine å lære i en verden hvor man må lære hele tiden. Din lærer for læring er fra Harvard. Møt Josh Brand.

Josh Brand er direktør ved Harvard Business Publishing. Han leder et team som driver lederutvikling verden over. 

Han lærer oss hva forskning gjort ved Harvard om hvilke lederegenskaper som trengs i vår stadig mer komplekse verden har avdekket.

— Nylig besøkte jeg en av våre kunder, en stor aktør innen helsevesenet her i USA, forteller han.

— De utfordringene de står ovenfor er beskrivende for det vi snakker om når vi snakker om kompleksitet. Med en administrasjon som gjerne vil kvitte seg med “Obamacare” må de forsøke å styre et stort konsern uten å vite om de grunnleggende lovene som regulerer deres virksomhet vil være der i morgen.

4 faktorer

Han beskriver fire grunnleggende faktorer som påvirker arbeidslivet globalt og hvilke lederegenskaper som trengs som følge av det.

– For det første er det endringstakten, som er høyere enn noensinne. 85 prosent av alle virksomheter regner med å gå gjennom en større transformasjon i løpet av de neste fem årene. For ledere betyr det et enormt press på å være dyktige endringsagenter.

– For det andre er det globaliseringen. Vi hører mye om globalisering, men lite om hva det betyr inne i virksomhetene. Uansett hvilket større selskap du jobber i og hvilket land du befinner deg i skal du forholde deg til mennesker med mange ulike kulturelle bakgrunne. Det legger et press på ledere for å sanne globale ledere, sier han.

Den tredje faktoren er teknologi. – Selv i lavteknologiske virksomheter kan ikke toppledelsen lenger regne med at IT-direktøren skal være en driver for endring, sier han. – Ledere må i stadig større grad selv være de teknologiske pådriverne, og det legger et press på dem for å forstå teknologi. Særlig for eldre ledere kan dette føles som et uoverkommelig hinder.


Den fjerde er generasjonene. I dagens virksomheter jobber 4-5 generasjoner side om side. De eldre jobber lengre, og bremser ofte muligheten for de yngre til å ta lederposisjoner. – Dette skaper utfordringer knyttet til motivasjon og engasjement, sier Josh.

Agilitet og kompleksitet

I følge ham og forskningen ved HBP er det åtte distinkte ledereegenskaper som trengs å dyrkes fram. To av dem er evnen til å navigere i kompleksitet, og evnen til å agil læring.

– Ingen HR-profesjonell kan lære ledere alt de trenger å lære, men de kan lære dem å lære, sier han.


Intervjuet med Josh Brand er skrevet for HR Norge og originalt publisert på deres nettsider. Det ble skrevet i forbindelse med Kompetansedagene 2017. Republisert etter avtale.


Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Mer fra HR | Læring | Ledelse

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: