Ukeklikk

Lest, sett eller hørt andre steder. 
Uke

9

2017

Hvordan vi ble verdensherskere: Hvordan hadde det seg at en ubetydelig menneskeape blant utallige andre arter utviklet seg til å bli planetens ubestridte hersker? Fantasi, er et av svarene Yuval Noah Harari gir i boken Sapiens: A brief history of mankind.

Du kan aldri håndhilse på et aksjeselskap, drikke kaffe med en stat eller gå på pub med en gud. Likevel greier vi å bli enige om at disse ikke-eksisterende enhetene får styre og regulere våre liv. Det ville aldri en flokk løver få til. Sapiens og den påfølgende Homo Deus: A brief history of tomorrow, (begge fins også på norsk) er obligatorisk lesning for alle tenkende mennesker. Du kan starte med å se filmen.Du får aldri en andre mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, sies det. Hører du et foredrag har foredragsholderen 30-90 sekunder på å vinne deg og resten av publikum over. Resten av tiden leter vi etter bekreftelse på at førsteinntrykket var riktig. Årsaken er evolusjonært begrunnet, fremgår det av denne interessante artikkelen i The New Yorker.

Så paradoksalt nok har evolusjonen skylda for at folk som ikke tror på evolusjonen ikke lar seg overbevise av fakta. Det er også den du kan klandre for at Carl I. Hagen og andre klimaskeptikere ikke tar til seg at «den globale oppvarmingen vil fortsette med store og til dels ukjente konsekvenser, uavhengig hva Hagen og andre måtte mene», slik fem professorer skriver i Aftenposten.

At fakta avhenger av øynene som ser understrekes i hvordan Aftenposten og Dagens Næringsliv presenterer en undersøkelse om vår holdning til påvirkning fra innvandreres kultur. Der er det gode og dårlige nyheter. Den dårlige nyheten: «Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur», skriver Aftenposten. Den gode nyheten: «Halvparten mener innvandrere ikke truer norsk kultur», i følge Dagens Næringsliv.

Aftenposten har også smakt på kunstig kjøtt. Kombinert med alt snakket om kunstig intelligens får det meg til å tenke på den absurde gamle historien «They´re made out of meat». Den forklarer på en overbevisende måte hvorfor ingen utenomjordiske så langt har svart på våre anrop. «Thinking meat! You’re asking me to believe in thinking meat!» Kan anbefales som god oppvarming av intelligensen  en tirsdag morgen.

Robotene kommer til Agder – og HR: «Om vi lykkes med å skape kunstig intelligens vil det være den største hendelsen i menneskets historie», siteres Stephen Hawking med flere i E24 i en artikkel som handler om etableringen av et forskningssenter for kunstig intelligens. Men foreløpig må vi nøye oss med kunstige sjefer. HR-sjefer, for eksempel. For selskapet Sticos har nå lansert en robotisert personalsjef, inntil videre under opplæring. «Vi tror at @else har potensial for å bli hele Norges personalsjef, og at få vil klare seg uten henne i fremtiden», sier produktsjef Christian Langvatn i følge Innomag.

Nostalgitelefon fra Nokia: Ryktene var sanne – Nokia 3310 er tilbake. Muligens satser Nokia på at en voksende motstand mot vår alltid-på-verden skal være drivkraften, muligens håper de at alle de millioner av mennesker som debuterte som mobilbrukere på en Nokia skal falle for den, eller muligens er det bare et gedigent stunt. I alle fall kan du nå for bare noen hundrelapper skaffe deg en telefon med en måneds batteritid – og ellers nesten ingenting.

Godt sagt: «Teknologisk innovasjon sammen med kunnskapsøkonomiens kostnadsstruktur er sosial dynamitt» ~ økonomiprofessor Erling Røed Larsen i Aftenposten.

Helt til slutt: Takk til alle som har svart på min lille undersøkelse (ikke for sent å svare ennå). Det avtegner seg et bilde av hva som opptar folk. Det bildet ser akkurat nå slik ut:

Litt rufsete vinger, men vi er klare til å fly.

Noen av dere hører fra meg direkte, og ta gjerne kontakt du også, spesielt om du har tips om svartkledde menn, smart kjøtt, dumme telefoner, faktavegrende politikere, eller noe helt annet. Send mail til paal@tirsdagmorgen.no.

De siste artiklene på Tirsdag morgen


2020 og de neste 10
Tirsdag morgen er 10 i 20. Det er en fin milepæl og en anledning til å ta en fot i bakken. Årets siste ukebrev med tanker om de neste ti.

2020 og de neste 10

Industrianlegg
Vi har et unikt norsk ord. Det som på engelsk kalles business og minner om travelhet, kaller vi på norsk for «næringslivet». Om din virksomhet ikke helt vet hvorfor den

Det vidunderlige næringslivet

Lillesand - Øvre gate
Kommunen som stoler på sine medarbeidere er et unntak. Arne Jensen reflekterer over den manglende tilliten arbeidsgivere i offentlig sektor har til sine medarbeidere.

Den vesle kommunen som stoler på sine medarbeidere

Ung kvinne ser inn i en glitrende portal (manipulert)
Å lede gjennom digitalisering er den kanskje største trusselen og muligheten dagens og fremtidens generasjoner av ledere står ovenfor.

Digitalisering som lederutfordring

Fordelen med å være en dinosaur
Er digitaliseringens ødeleggende kraft «fake news»? For alle spådommer til tross, har du først rukket å bli en dinosaur, er prognosen for overlevelse svært god.

Fordelen med å være en dinosaur

Oppfostrer vi en digitalt fordummet generasjon?
De unge er ikke så digitale som vi tror. Dagens 30-åringer har mindre digital basiskompetanse enn de som er 10-15 år eldre.

Oppfostrer vi en digitalt fordummet generasjon?

Hvis data er den nye oljen, trenger vi å bygge digitale plattformer
Per (52): «NEI! Jeg har voksne barn, jeg trenger ikke bleier!» Gjenkjennbart? Digital markedsføring gir muligheter for å være relevant. De færreste gjør det.

Hvis data er den nye oljen, trenger vi å bygge digitale plattformer

3 tips for å unngå synkehullet når viktige medarbeidere slutter
En kollega som forsvinner skaper flere hull - følelsesmessig og praktisk. Når kaken er spist og takketalene stilner begynner jobben med å få oversikt. Alle dokumentene, all kunnskapen. Du kjenner

3 tips for å unngå synkehullet når viktige medarbeidere slutter

Grønne øyne, kvinne, close-up
Førjulsgave fra Tirsdag morgen: her er 30 setninger som kan sikre at folkene dine går inn i sluttspurten av 2019 med ekstra tæl og motivasjon.

Se. Og si hva du ser

Daniel M. Cable
Dyr i dyrehagen lever halvparten så lenge som dyr i det fri selv om dyrepasserne gir dem alt de trenger av plass og mat, sier Dan Cable. ─ Mange arbeidsgivere

Hvor er sjelen din mens du er på kontoret?

Gründeren som ble konserndirektør i DNB
Hun har overordnet ansvar for vekst og utvikling for 9.000 DNB-ansatte. Før hun tok den jobben, var hun gründer i en liten startup. Møt Kari Bech-Moen.

Gründeren som ble konserndirektør i DNB

Statue og mann i samtale
Når alle avgjørelser, store og små, må innom deg; når du løper fra møte til møte; når ingen vet hva som er viktig og hva som er mindre viktig —

3 gode spørsmål og én felle for ledere som vil coache sine medarbeidere

Greta Thunberg i gul regnfrakk
Du trenger ikke å ha en ledertittel for å være en leder. En svensk tenåring demonstrerer til fulle forskjellen på ledelse som rolle og det å ha lederskap.

5 ting ledere kan lære av Greta Thunberg

Hacking på styrebordet: 3 toppledere om cybersikkerhet
Cybersikkerhet er ikke lenger noe for IT-avdelingen alene, men er noe som jevnlig diskuteres i toppledelsen og på styrenivå i norske virksomheter. Les hva DNBs Ingjerd Spiten, skattedirektør Hans Chr.

Hacking på styrebordet: 3 toppledere om cybersikkerhet

Liv og lære - et drama i fire akter
Læring er slitsomt. Inntil det ikke er det lenger, og alt går av seg selv. Det er da det er på tide å tenke på neste læringsmål. Her lærer du

Liv og lære – et drama i fire akter

Kvinne på klippetopp ser mot skyene
Innbyggerne på de japanske Ryukyu-øyene har høy livskvalitet og forventet levealder i verdenstoppen. En av årsakene mener mange er ikigai. Les hvordan ikigai også kan brukes til motivasjon, ledelse og

Jakten på ikigai

HR i baksetet: «Er vi snart fremme?»
Alle som har vært på biltur med barn har hørt spørsmålet tusen ganger: «Er vi snart fremme?» I starten er det forventning i stemmene. Etter hvert kommer utålmodigheten. Og maset.

HR i baksetet: «Er vi snart fremme?»

Montasje mann kvinne digitalt øye
Vi er inne i en stille revolusjon. Mellom de små daglige forbedringene i apper og algoritmer som lister seg inn i vi våre digitale dingser ser vi ikke de lange

Den stille revolusjonen

Elin Horn Wintermeyer ser ut av O-en i Orkla-logoen
— Det er store kulturforskjeller mellom norsk og engelsk arbeidsliv, sier Elin Horn Wintermeyer, senior vice president HR i Orkla Confectionary & Snacks.

Elin Wintermeyer, Orkla: Norsk utenpå, engelsk på innsiden

Fristund og takknemlighet
«Denne uken tar vi en pause fra å bli litt klokere hver tirsdag», sier far til seg selv. «Denne uken er vi kloke nok.»

Fristund og takknemlighet

Tankefull Morten Irgens
Er du redd for singulariteten? Ingen grunn til panikk. «Det er bare vås», sier Morten Irgens. AI-eksperten med mer enn tre tiår i kunstig intelligens bak seg fnyser av idéer

Norsk AI-ekspert: «Superintelligens? Bare vås!»

Leksikonet, innovasjonen og den verdibaserte lederen
Et leksikon i 15 bind fra 80-tallet har en overraskende rolle i digitaliseringsdramaet som har utspilt seg de siste 30-40 årene. Det handler om innovasjon, og på et underlig vis:

Leksikonet, innovasjonen og den verdibaserte lederen

Hvordan ta vare på verdiene når digitaliseringen raserer grunnmuren?
Digitaliseringens lederutfordring er ikke teknologi, det er organisasjon. Gjesteblogger Thomas Nygaard har sin egen metode for å ta vare på verdiene når virksomheten restruktureres.

Hvordan ta vare på verdiene når digitaliseringen raserer grunnmuren?

Artist, salsa og DNA
Mette Hopsdal er ikke HR-direktør. Hun er DNA-direktør. Det er en forkortelse med mer enn én betydning. Møt en uvanlig HR-topp i dette intervjuet.

Artist, salsa og DNA

Loading...

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This