Ukeklikk

Lest, sett eller hørt andre steder. 
Uke

9

2017

Hvordan vi ble verdensherskere: Hvordan hadde det seg at en ubetydelig menneskeape blant utallige andre arter utviklet seg til å bli planetens ubestridte hersker? Fantasi, er et av svarene Yuval Noah Harari gir i boken Sapiens: A brief history of mankind.

Du kan aldri håndhilse på et aksjeselskap, drikke kaffe med en stat eller gå på pub med en gud. Likevel greier vi å bli enige om at disse ikke-eksisterende enhetene får styre og regulere våre liv. Det ville aldri en flokk løver få til. Sapiens og den påfølgende Homo Deus: A brief history of tomorrow, (begge fins også på norsk) er obligatorisk lesning for alle tenkende mennesker. Du kan starte med å se filmen.Du får aldri en andre mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, sies det. Hører du et foredrag har foredragsholderen 30-90 sekunder på å vinne deg og resten av publikum over. Resten av tiden leter vi etter bekreftelse på at førsteinntrykket var riktig. Årsaken er evolusjonært begrunnet, fremgår det av denne interessante artikkelen i The New Yorker.

Så paradoksalt nok har evolusjonen skylda for at folk som ikke tror på evolusjonen ikke lar seg overbevise av fakta. Det er også den du kan klandre for at Carl I. Hagen og andre klimaskeptikere ikke tar til seg at «den globale oppvarmingen vil fortsette med store og til dels ukjente konsekvenser, uavhengig hva Hagen og andre måtte mene», slik fem professorer skriver i Aftenposten.

At fakta avhenger av øynene som ser understrekes i hvordan Aftenposten og Dagens Næringsliv presenterer en undersøkelse om vår holdning til påvirkning fra innvandreres kultur. Der er det gode og dårlige nyheter. Den dårlige nyheten: «Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur», skriver Aftenposten. Den gode nyheten: «Halvparten mener innvandrere ikke truer norsk kultur», i følge Dagens Næringsliv.

Aftenposten har også smakt på kunstig kjøtt. Kombinert med alt snakket om kunstig intelligens får det meg til å tenke på den absurde gamle historien «They´re made out of meat». Den forklarer på en overbevisende måte hvorfor ingen utenomjordiske så langt har svart på våre anrop. «Thinking meat! You’re asking me to believe in thinking meat!» Kan anbefales som god oppvarming av intelligensen  en tirsdag morgen.

Robotene kommer til Agder – og HR: «Om vi lykkes med å skape kunstig intelligens vil det være den største hendelsen i menneskets historie», siteres Stephen Hawking med flere i E24 i en artikkel som handler om etableringen av et forskningssenter for kunstig intelligens. Men foreløpig må vi nøye oss med kunstige sjefer. HR-sjefer, for eksempel. For selskapet Sticos har nå lansert en robotisert personalsjef, inntil videre under opplæring. «Vi tror at @else har potensial for å bli hele Norges personalsjef, og at få vil klare seg uten henne i fremtiden», sier produktsjef Christian Langvatn i følge Innomag.

Nostalgitelefon fra Nokia: Ryktene var sanne – Nokia 3310 er tilbake. Muligens satser Nokia på at en voksende motstand mot vår alltid-på-verden skal være drivkraften, muligens håper de at alle de millioner av mennesker som debuterte som mobilbrukere på en Nokia skal falle for den, eller muligens er det bare et gedigent stunt. I alle fall kan du nå for bare noen hundrelapper skaffe deg en telefon med en måneds batteritid – og ellers nesten ingenting.

Godt sagt: «Teknologisk innovasjon sammen med kunnskapsøkonomiens kostnadsstruktur er sosial dynamitt» ~ økonomiprofessor Erling Røed Larsen i Aftenposten.

Helt til slutt: Takk til alle som har svart på min lille undersøkelse (ikke for sent å svare ennå). Det avtegner seg et bilde av hva som opptar folk. Det bildet ser akkurat nå slik ut:

Litt rufsete vinger, men vi er klare til å fly.

Noen av dere hører fra meg direkte, og ta gjerne kontakt du også, spesielt om du har tips om svartkledde menn, smart kjøtt, dumme telefoner, faktavegrende politikere, eller noe helt annet. Send mail til paal@tirsdagmorgen.no.

De siste artiklene på Tirsdag morgen


Liv og lære - et drama i fire akter
Læring er slitsomt. Inntil det ikke er det lenger, og alt går av seg selv. Det er da det er på tide å tenke på neste læringsmål. Her lærer du

Liv og lære – et drama i fire akter

Kvinne på klippetopp ser mot skyene
Innbyggerne på de japanske Ryukyu-øyene har høy livskvalitet og forventet levealder i verdenstoppen. En av årsakene mener mange er ikigai. Les hvordan ikigai også kan brukes til motivasjon, ledelse og

Jakten på ikigai

HR i baksetet: «Er vi snart fremme?»
Alle som har vært på biltur med barn har hørt spørsmålet tusen ganger: «Er vi snart fremme?» I starten er det forventning i stemmene. Etter hvert kommer utålmodigheten. Og maset.

HR i baksetet: «Er vi snart fremme?»

Montasje mann kvinne digitalt øye
Vi er inne i en stille revolusjon. Mellom de små daglige forbedringene i apper og algoritmer som lister seg inn i vi våre digitale dingser ser vi ikke de lange

Den stille revolusjonen

Elin Horn Wintermeyer ser ut av O-en i Orkla-logoen
— Det er store kulturforskjeller mellom norsk og engelsk arbeidsliv, sier Elin Horn Wintermeyer, senior vice president HR i Orkla Confectionary & Snacks.

Elin Wintermeyer, Orkla: Norsk utenpå, engelsk på innsiden

Fristund og takknemlighet
«Denne uken tar vi en pause fra å bli litt klokere hver tirsdag», sier far til seg selv. «Denne uken er vi kloke nok.»

Fristund og takknemlighet

Tankefull Morten Irgens
Er du redd for singulariteten? Ingen grunn til panikk. «Det er bare vås», sier Morten Irgens. AI-eksperten med mer enn tre tiår i kunstig intelligens bak seg fnyser av idéer

Norsk AI-ekspert: «Superintelligens? Bare vås!»

Leksikonet, innovasjonen og den verdibaserte lederen
Et leksikon i 15 bind fra 80-tallet har en overraskende rolle i digitaliseringsdramaet som har utspilt seg de siste 30-40 årene. Det handler om innovasjon, og på et underlig vis:

Leksikonet, innovasjonen og den verdibaserte lederen

Hvordan ta vare på verdiene når digitaliseringen raserer grunnmuren?
Digitaliseringens lederutfordring er ikke teknologi, det er organisasjon. Gjesteblogger Thomas Nygaard har sin egen metode for å ta vare på verdiene når virksomheten restruktureres.

Hvordan ta vare på verdiene når digitaliseringen raserer grunnmuren?

Artist, salsa og DNA
Mette Hopsdal er ikke HR-direktør. Hun er DNA-direktør. Det er en forkortelse med mer enn én betydning. Møt en uvanlig HR-topp i dette intervjuet.

Artist, salsa og DNA

Det er smart å bruke 18 måneder på onboarding
Halvparten av enkelte typer ansettelser mislykkes. Det koster virksomhetene blod og tårer. Hvorfor er det sånn? Talya Bauer svarer.

Det er smart å bruke 18 måneder på onboarding

Det eneste som betyr noe for mangfold
Det handler ikke om hudfarge, kjønn, alder og funksjonsgrad. Det spiller ingen rolle om du er ung eller gammel, svart eller hvit, utdannet eller udannet, mangler et bein eller løper maraton. Det er bare

Det eneste som betyr noe for mangfold

Brannvarslerens brennende plattform
Da Edgar Skjervold overtok lederstolen i brannalarmprodusenten Autronica Fire and Security skjønte han at det han trengte, paradoksalt nok, var en brennende plattform.

Brannvarslerens brennende plattform

Fake News
NRKs «Folkeopplysningen» har eksperimentert med falske nyheter rettet mot en skole i Lillestrøm. Mange er opprørt. Elevene er opplyst.

Opprørt eller opplyst?

Dumhetens paradoks
Bør du dumme deg ned for å klatre raskere opp karriérestigen? Ja, faktisk. Det er dumhetens paradoks.

Dumhetens paradoks

Det magiske ordet som gir økte inntekter
Et enkelt spørsmål og et enkelt ord er hemmeligheten bak en av Norges største suksesser innen digital markedsføring.

Det magiske ordet som gir økte inntekter

Skjermbilde NRK Politisk kvarter
Å fokusere på ønsket resultat og defokusere på hvordan man skal komme frem til resultatet er en undervurdert lederferdighet. Fokus på hvordan ting skal gjøres heller enn hva som er

Politisk ideologi og arbeidslivets virkelighet

PC på stranden. Foto Laura Hoffmann, Flickr CC BY 2.0
«If you love them, set them free» , sa de på 60-tallet.» Det er jo vakkert, og kanskje naivt, men; i arbeidslivet viser det seg at frihet er overraskende lønnsomt.

Overraskende lønnsom frihet

Lucies innovative meglere
Eiendomsmeglere kan være ganske innovative, ikke minst når det gjelder valg av ord og bilder i boligannonser. Hos Eiendomsmegler1 i Midt-Norge er innovasjon satt i system til de grader at

Lucies innovative meglere

8 ledermyter du aldri kan leve opp til
Få områder er utsatt for så mye forskning som ledelse. Men holder forskningen mål? Nei, mener en liten gruppe akademikere og forskere fra ulike verdenshjørner. En av dem er Mats

8 ledermyter du aldri kan leve opp til

Ordet "Rotten" på en scene i en teatersal
Utvikling av ledere er blitt en gigantisk global industri som sysselsetter titusenvis av mennesker og holder HR-folk i aktivitet. Det er bare ett problem: det er bare tull. Les om

Råtten lederutvikling?

Glass med ordet positivitet i kvinnehender
Kan det bli for mye positivitet? Ja, mener Lori Shook, som i denne gjestebloggen tipser om hvordan du som leder balanserer.

Positivitetens paradoks

Digitalisering: IT eller HR?
Neste punkt på agendaen er digital transformasjon, sier toppsjefen. Alle snur seg og ser mot IT-direktøren. Så reiser HR-direktøren seg og tar ordet.

Digitalisering: IT eller HR?

HRs lavthengende digitale frukt
HRs nåværende fokus innen digitalisering er først og fremst rettet mot å digitalisere egne prosesser. Så hva kan teknologien gjøre for HR? Hvordan kan fremvoksende teknologiske muligheter ikke bare forbedre,

HRs lavthengende digitale frukt

Loading...

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This