28.02.2017 | Lest siden sist

Ukeklikk

Ukeklikk

Lest, sett eller hørt andre steder. 
Uke

9

2017

Hvordan vi ble verdensherskere: Hvordan hadde det seg at en ubetydelig menneskeape blant utallige andre arter utviklet seg til å bli planetens ubestridte hersker? Fantasi, er et av svarene Yuval Noah Harari gir i boken Sapiens: A brief history of mankind.

Du kan aldri håndhilse på et aksjeselskap, drikke kaffe med en stat eller gå på pub med en gud. Likevel greier vi å bli enige om at disse ikke-eksisterende enhetene får styre og regulere våre liv. Det ville aldri en flokk løver få til. Sapiens og den påfølgende Homo Deus: A brief history of tomorrow, (begge fins også på norsk) er obligatorisk lesning for alle tenkende mennesker. Du kan starte med å se filmen.Du får aldri en andre mulighet til å gjøre et godt førsteinntrykk, sies det. Hører du et foredrag har foredragsholderen 30-90 sekunder på å vinne deg og resten av publikum over. Resten av tiden leter vi etter bekreftelse på at førsteinntrykket var riktig. Årsaken er evolusjonært begrunnet, fremgår det av denne interessante artikkelen i The New Yorker.

Så paradoksalt nok har evolusjonen skylda for at folk som ikke tror på evolusjonen ikke lar seg overbevise av fakta. Det er også den du kan klandre for at Carl I. Hagen og andre klimaskeptikere ikke tar til seg at «den globale oppvarmingen vil fortsette med store og til dels ukjente konsekvenser, uavhengig hva Hagen og andre måtte mene», slik fem professorer skriver i Aftenposten.

At fakta avhenger av øynene som ser understrekes i hvordan Aftenposten og Dagens Næringsliv presenterer en undersøkelse om vår holdning til påvirkning fra innvandreres kultur. Der er det gode og dårlige nyheter. Den dårlige nyheten: «Hver tredje nordmann mener innvandrere truer norsk kultur», skriver Aftenposten. Den gode nyheten: «Halvparten mener innvandrere ikke truer norsk kultur», i følge Dagens Næringsliv.

Aftenposten har også smakt på kunstig kjøtt. Kombinert med alt snakket om kunstig intelligens får det meg til å tenke på den absurde gamle historien «They´re made out of meat». Den forklarer på en overbevisende måte hvorfor ingen utenomjordiske så langt har svart på våre anrop. «Thinking meat! You’re asking me to believe in thinking meat!» Kan anbefales som god oppvarming av intelligensen  en tirsdag morgen.

Robotene kommer til Agder – og HR: «Om vi lykkes med å skape kunstig intelligens vil det være den største hendelsen i menneskets historie», siteres Stephen Hawking med flere i E24 i en artikkel som handler om etableringen av et forskningssenter for kunstig intelligens. Men foreløpig må vi nøye oss med kunstige sjefer. HR-sjefer, for eksempel. For selskapet Sticos har nå lansert en robotisert personalsjef, inntil videre under opplæring. «Vi tror at @else har potensial for å bli hele Norges personalsjef, og at få vil klare seg uten henne i fremtiden», sier produktsjef Christian Langvatn i følge Innomag.

Nostalgitelefon fra Nokia: Ryktene var sanne – Nokia 3310 er tilbake. Muligens satser Nokia på at en voksende motstand mot vår alltid-på-verden skal være drivkraften, muligens håper de at alle de millioner av mennesker som debuterte som mobilbrukere på en Nokia skal falle for den, eller muligens er det bare et gedigent stunt. I alle fall kan du nå for bare noen hundrelapper skaffe deg en telefon med en måneds batteritid – og ellers nesten ingenting.

Godt sagt: «Teknologisk innovasjon sammen med kunnskapsøkonomiens kostnadsstruktur er sosial dynamitt» ~ økonomiprofessor Erling Røed Larsen i Aftenposten.

Helt til slutt: Takk til alle som har svart på min lille undersøkelse (ikke for sent å svare ennå). Det avtegner seg et bilde av hva som opptar folk. Det bildet ser akkurat nå slik ut:

Litt rufsete vinger, men vi er klare til å fly.

Noen av dere hører fra meg direkte, og ta gjerne kontakt du også, spesielt om du har tips om svartkledde menn, smart kjøtt, dumme telefoner, faktavegrende politikere, eller noe helt annet. Send mail til paal@tirsdagmorgen.no.

De siste artiklene på Tirsdag morgen


Bare vent, snart blir jeg majestet!
Hvis du ikke er bevisst ditt ansvar som rollemodell og hvordan andre oppfatter deg, står du i fare for selv å dyrke fram opponenter, selv i din nærmeste krets av

Bare vent, snart blir jeg majestet!

✔ Snakk ✔ Pek ✔ Snakk
Ikke send folkene dine inn i sommeren uten en koronadebrief, en retning for høsten og en samtale om ulikhet.

✔ Snakk ✔ Pek ✔ Snakk

"This is it" i neon ved Akerselva i Oslo
Ingen organisasjoner har gått under fordi du ikke sa ja til et styreverv hos dem. Det er faktisk lov å si nei. Hvordan vet du at «THIS IS IT»?

Går du all-in eller small-in?

Containere stablet
Visste du at den gjenstanden som i sterkest grad bidro til at Kina ble en økonomisk supermakt ble skapt for å effektivisere lokal transport i USA?

Hvordan kan du best forutse hvilke disrupsjoner som vil påvirke virksomheten din?

Mann med paraply ytterst på brygge ser utover vannet
Koronaen har fått meg til å ville trene på å både akseptere og kanskje til og med sette pris på «usikkerhet».

Hvordan korona lærte meg å sette pris på usikkerhet

Sjøstjerne på vei ut i vannet
Frustrasjoner, bekymringer og lange dager uten oppdrag ble raskt erstattet av et læringsmiljø basert på digitale kaffemøter, kunnskapsdeling, felles undring og gjensidig anerkjennelse. Kall det gjerne en positiv drivhuseffekt.

Den våren jeg endret vaner. Fordi jeg ville. Og fordi jeg måtte.

Dresskledd mann på videoskjerm
Svekker videointervjuer bullshitfilteret så mye at vi risikerer flere feilansettelser, eller fører det faktisk til høyere kvalitet fordi vi får en mer nøytral vurdering av kandidatene?

Blir resultatene bedre når rekrutteringen skjer gjennom videomøter?

Mann med stresskoffert løper over glasstak
Politimannen som satte kneet sitt på George Floyds nakke synliggjorde noe vi sjelden ser, men som mange likevel merker på kroppen hver dag: hvordan privilegier vi på subtilt vis gir

Hvordan usynlige privilegier viderefører systematisk urettferdighet (og frarøver oss talent)

Flyfoto av Steinsfjorden i Lofoten
Med et bein i juni og et i august kan man lett forskreve seg. Her er en sjekkliste du kan bruke før du tar ferie - med ro i sjelen.

10 ting du som jobber i HR må gjøre før du tar sommerferie

Mural showing the portrait of George Floyd in Mauerpark in Berlin. To the left of the portrait the lettering "I can't Breathe" was added, on the right side the three hashtags #GeorgeFloyd, #Icantbreathe and #Sayhisname. The mural was completed by Eme Street Art (facebook name) / Eme Free Thinker (signature) on 29 May 2020.
«Vil du være komfortabel med å lede et team hvor alle drikker på julebordet?», spurte intervjueren, og fulgte opp: «Vil du sitte med kollegaene dine på samme bord?» Rasismen lever,

Nei, rasisme er ikke et amerikansk fenomen

Snakkebobler
Vær tydelig på hva du selv står for, slik at andre ikke uten videre kan ta deg til inntekt for sin sak.

Snakk for deg selv!

Tegning skjelvende mann foran PC etter for mye kaffe
Du er god. Er du for god? Får du talentoverslag? Utvikler du allergier? Vi utforsker kjernekvadrantens tilnærming til talent.

Når det blir for mye av deg

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: