«Hvilken jobb jeg har om en uke vet jeg ikke»

Hvilken jobb jeg har om en uke vet jeg ikke. Kanskje HR blir byttet ut med noe helt annet. Det var ordlyden i en epost fra HR-direktør i Gassco, Ingolf Voll. Nå har dommen falt. Hvordan det gikk? Ukens HR-profil forteller. På Karmøy utenfor Haugesund kontrollerer det statlige selskapet Gassco all gass fra norsk sokkel: […]

Annonse

Online jobbsøkerkurs

Gå inn i høsten og vær klar til å søke jobb. Etter dette kurset vil du ha på plass mal for søknad, oppdatert CV, profesjonell LinkedIn profil som gjør deg søkbar for rekrutterere.

Hvilken jobb jeg har om en uke vet jeg ikke. Kanskje HR blir byttet ut med noe helt annet. Det var ordlyden i en epost fra HR-direktør i Gassco, Ingolf Voll. Nå har dommen falt. Hvordan det gikk? Ukens HR-profil forteller.

På Karmøy utenfor Haugesund kontrollerer det statlige selskapet Gassco all gass fra norsk sokkel: gassen blir transportert i rørledninger fra feltene til store prosessanlegg på land, deretter blir gassen transportert videre til Europa i rørledninger eller på skip. I 2015 satte selskapet eksportrekord. De sendte mer enn 100 milliarder kubikkmeter gass av sted til frosne europeere.

— Du kan godt si at vi er et naturlig monopol, forteller Ingolf Kornelius Voll. — Som Statnett, bortsett fra at vi driver et gassnett, ikke et strømnett.

Men selv naturlige monopoler merker at det er blitt strammere tider i olje og gass. 1. oktober i fjor fikk selskapet en ny administrerende direktør, Frode Leversund. Et av den nye Gassco-sjefens første tiltak var å løfte foten fra gassen og trykke på bremsen.

— Den nye sjefen satte i gang et prosjekt som skal være ferdig til påske, og innebærer endringer i ledelsen, omstrukturering og nedbemanning, forteller Ingolf på telefonen i en pause i en ledersamling.

Han forteller at omstruktureringen innebærer reduksjon i den tidligere ni personer store ledergruppen.

— Nå er tre av de «gamle» igjen, samtidig som det har kommet inn noen nye, forteller HR-direktøren. — Til tross for at det kan være vondt med endring, har det vært en god prosess, ryddig og kontrollert, med god involvering fra alle parter.

— Og du beholdt jobben?

— Ja, jeg har jobb ennå. I tillegg har jeg nå fått ansvar for informasjon og kommunikasjon.

«Ja, jeg har jobb ennå. I tillegg har jeg nå fått ansvar for informasjon og kommunikasjon.»

Han beskriver jobben sin til nå som mer en «arbeidende formann» enn en ren leder.

— Egenproduksjon er like viktig som ledelse, sier han.

— Kan du fortsette å være like operativ når du nå har fått et sterkt utvidet ansvarsområde?

— Nei, jeg må nok se nærmere på hvordan jeg jobber.

— Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg?

— Det er vanskelig å si hva som er en typisk arbeidsdag, til det er variasjonene for store. Ikke bare fra dag til dag, men like mye hva som preger den tiden man er inne i.

Jeg jobber i olje- og gassbransjen, og har vært gjennom mange perioder med mye rekruttering og omdømmebygging. Det siste året har jeg jobbet svært mye med ny pensjonsordning, mens omstilling og kostnadskutt har preget de siste månedene.

— Hvordan og hvorfor ble du i første omgang tiltrukket til HR?

— Jeg ble tiltrukket til HR ved å jobbe med HR. Jeg har en cand mag med jus, organisasjonsvitenskap og økonomi i fagkretsen, og under studiene hadde jeg ingen klar formening om hva jeg ønsket å jobbe med. Så selv om jeg har jobbet med HR hele mitt yrkesaktive liv, var det tilfeldig at HR skulle bli mitt hovedarbeidsområde. 

— Hvordan har veien til der du er i dag vært?

— Den første jobben min etter studiene var som kontorleder og personalkonsulent i et ingeniør- og entreprenørfirma. Jeg fikk varierte oppgaver i et dynamisk miljø, en meget god sjef og dyktige kolleger. Dette gav meg mersmak på HR-området og veien var staket ut.

«Jeg ble tiltrukket til HR ved å jobbe med HR.»

Neste jobb var som personalkonsulent i et elektrisitetsverk, deretter ti år i Statoil før jeg ble med i etableringen av Gassco i 2001.

Det er ikke så mange som kjenner til Gassco, men vi har ansvaret for transportsystemet for gass på norsk sokkel og til Europa. Vi holder til på Karmøy utenfor Haugesund og transporterer gass for anslagsvis 500 millioner kroner i døgnet.

«Jeg er en typisk HR-potet: ‘Jack of all trades, king of none’»

— Hva er det beste ved jobben din?

— Variasjonen, bredden. Jeg er en typisk HR-potet: «Jack of all trades, king of none». Jeg har alltid jobbet bredt: rekruttering, omdømmebygging, lønn, fagforeninger, forhandlinger, leder- og medarbeiderutvikling, pensjon og så videre.

Dessuten er jeg veldig opptatt av evidensbasert HR: at det vi bruker av verktøy skal virke etter hensikten. Derfor prøver jeg å holde meg faglig oppdatert. Jeg deltar i et par HR-nettverk og synes HR Norge gir mye godt påfyll.

— Hva liker du minst?

— At jeg av og til må bruke tid på saker hvor partene ikke er konstruktive. Heldigvis er det svært lite av dette i nåværende jobb. 

— Hvorfor er HR viktig?

— Jeg mener at de to viktigste oppgavene for HR er å rekruttere de riktige medarbeiderne og bidra til at bedriften får det beste ut av de ansatte. Og for å sette det litt på spissen: 80 prosent av jobben er gjort dersom du rekrutterer de riktige medarbeiderne. Alt annet blir lett dersom du har rekruttert riktig, alt annet blir tungt hvis du har rekruttert feil.

«80 prosent av jobben er gjort dersom du rekrutterer de riktige medarbeiderne.»

— Hva er dine tre beste råd til de som vurderer en karriére i HR i dag?

— Du må ha tro på det beste i folk, du må være faglig nysgjerrig, og du må være fleksibel – HR er ikke hva det var, det er store endringer foran oss.

«HR er ikke hva det var. Det er store endringer foran oss.»


Ingolf Voll

HR-direktør, Gassco AS

Arbeidserfaring
2002 – > HR-direktør, Gassco AS
1992 – 2001 Personalleder, Statoil
1989 – 1992 Personalkonsulent, Haugesund Everk
1987 – 1989 Personalkonsulent, Ragnar Evensen AS
Utdanning
1985 – 1987 Høgskolen i Østfold (HiØ)
1983 – 1984 Organisasjonsvitenskap mellomfag, Universitetet i Bergen
1982 – 1982 Juridisk grunnfag, Universitetet i Bergen
1977 – 1980 Skeisvang vgs


Originalt publisert på HR Norges nettsider. Republisert etter avtale. Foto: Øyvind Sætre, Gassco og Ingolf Volls LinkedIn-profil.


Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

0 Comments

Mer fra HR-profiler

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: