Seks ting jeg lærte da jeg fikk jobb etter 50

Folk over 50 får ikke jobb, konstaterte Aftenposten på søndag. Bra min nye sjef ikke leste det før han signerte ansettelsesavtalen min. Slik fikk jeg min første "ordentlige" jobb på 17 år.
Paal Leveraas er sjefreflektør og -redaktør i Tirsdag morgen og gründer i Leveraas AS.
Publisert 05.06.2012

Folk over 50 får ikke jobb, konstaterte Aftenposten på søndag. Bra min nye sjef ikke leste den før han signerte ansettelsesavtalen min. Jeg er 51 år, og begynte fredag i den første jobben på mer enn 16 år som jeg ikke har skapt selv. Her er seks ting jeg lærte underveis.

Den 1. juni 1995 var forrige gang jeg tok en jobb hvor lønn var en selvfølge. På dagen 17 år etter, 1. juni 2012, begynte jeg i fast jobb igjen.

Det er virkelig ingen selvfølge å få jobb etter fylte 50. Allerede ved passerte 40 begynner man å filtreres ut av søkerbunkene, og etter 50 er du i det store og det hele sjanseløs i ordinære ansettelsesprosesser. Arbeidsgivere – og ikke minst rekrutterings-firmaene – går på autopilot:

  • Rart navn? Glem det.
  • Mer enn 40? Meget tvilsomt.
  • Mer enn 50? Nei takk, for risikabelt

Og verre skal det bli. Jeg leser i Wall Street Journal at programvare nå automatisk siler bort et stort antall kvalifiserte kandidater. En ansatt i en HR-avdeling i et stort firma søkte selv på en jobb i eget selskap vedkommende var kvalifisert for, men ble forkastet.

Disse vettløse filtreringene frarøver arbeidsgivere tilgang på hva de ved andre anledninger klager over at de mangler: Talent, lederskap, mangfold og stabil arbeidskraft.

Selv vet du at du er god, men du må kjempe mot ryggmargsreflekser, trygghetsnarkomani og vanetenkning utløst av fødselsdatoen din øverst på CV’en.

Din utfordring er å passere disse barriérene.

Da velger du ikke den brede veg gjennom finn.no.

Du må finne andre metoder.

Her er hva jeg lærte underveis.

  1. Ta initiativ. Du har et stort kontaktnett. Bruk det til å identifisere folk du tror det kunne vært spennende å jobbe sammen med. Ikke nøl med å ta kontakt. Se ikke etter den beste jobben, se etter den beste lederen. Når det er på plass, vil jobben skape seg selv.
  2. Stig ned fra pidestallen. Med din fartstid burde selvsagt arbeidsgiverne stå i kø. Men selv om du selv ser en liten og redd gutt når du ser i speilet, ser de andre en stor og imponerende veteran. Som 50+ har du en aura av utilnærmelighet fundert på årtier av erfaring og kompetanseutvikling. En dag møter du en arbeidsgiver som har regnet sine drømmer om å ansette akkurat deg som fantasier på grensen av det usømmelige. Vis ham at drømmen er oppnåelig.
  3. Gi smaksprøver. Man kan lære mye av støvsugerselgere. Får de først en fot i døra, blir du ikke kvitt dem før de har støvsugd teppene dine. Nå er det din tur å være støvsugerselger, men på en betydelig mer sofistikert måte. Du er ikke bare selgeren, du er også støvsugeren. Trygghet og tillit må være på plass. Det kan du gjøre gjennom et gjensidig uforpliktende samarbeid.
  4. Vær ydmyk. Ja du har vært ute en vinternatt før, men du trenger ikke å snakke om det hele tiden. Problemene du løste i fjor løser ikke problemene din nye arbeidsgiver har i morgen.
  5. Vær visjonær. Det er lett for deg som står utenfor å se muligheter som de på innsiden er blitt blinde for. Del det du ser av muligheter på en måte som skaper delt eierskap.
  6. Få tak i din lidenskap. Ingenting overbeviser som ektefølt entusiasme, begeistring og lidenskap. Det smitter. Hvis du er en av disse gamle gutta som har sett alt, hørt alt og gjort alt, og nå har fått et kynisk, tilbakelent perspektiv på alt livet måtte ha å by på, så gå tilbake til den redde gutten i speilet og se om du finner igjen noe av den barnlige nysgjerrigheten og begeistringen. Vit også at den entusiasmen, kombinert med din erfaring og kompetanse, er nettopp det alle vil ha. De vet det bare ikke selv.

Det siste tipset er å starte en blogg hvorfra du sender ut et ukentlig nyhetsbrev kalt Tirsdag morgen. Det har i hvert fall hjulpet meg. Brorparten av oppdragene de siste to årene og drømmejobben jeg har fått nå har kommet som følge av det nyhetsbrevet du leser nå.

Anne Lian i HR Norge tok kontakt med meg i fjor høst. Hun spurte om lov til å bruke et av ukebrevene mine i HR Norges nyhetsbrev. Jeg svarte ja, og tok initiativ til et møte. Snart satt hun, HR Norges daglige leder Even Bolstad og jeg i et møterom. Noen uker etter det fasiliterte jeg en workshop for de to og noen flere fra organisasjonen. Fra februar har jeg vært konsulent her på 20 prosent tid. Fra juni er jeg ansatt fire dager i uka.

Og dette er et bra sted. HR Norge har sjarm. Her en blanding av soliditet, dristighet, kompetanse og ydmykhet i veggene. Organisasjonen har posisjon og autoritet, troverdighet og uavhengighet. Store ting er skapt her, og større ting ligger og venter.

Det gleder jeg meg til å være med på.

Fire dager hver uke.

Den femte skal jeg bruke blant annet til å oppfylle et av Annes krav, fremført med et smil:

“Du får ikke lov til å slutte med Tirsdag morgen!”


God tirsdag.

Og god sommer. For nå tar Tirsdag morgen sommerferie fram til august.

Vi ses da.


Ukebrevet Tirsdag morgen skrives av coach, journalist og fra 2012 til 2017 HR Norge-ansatt Paal Leveraas. Og fra nå av bør jeg vel understreke at ukebrevet målbærer mine personlige refleksjoner, og det er ikke nødvendigvis representativt for HR Norge. Uansett – vi ses igjen i august.

Lesetid: 3 min


Dagbok fra en delt uke

Dagbok fra en delt uke

Om det var gud eller Xi Jinping som lukket døren skal jeg ikke mene noe om. Hvilken effekt det har hatt står klarere for meg. Det handler om å dele. Her er dagbok fra en delt uke.

Koronakrisens faser: Hvor er du nå?

Koronakrisens faser: Hvor er du nå?

Individuelle kriser går gjerne gjennom fem faser. Koronakrisen rammer alle. Går det samme mønsteret igjen for hele menneskeheten?

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: