Velkommen til Lederskap 3.0 (beta)

Å lede andre er en disiplin eldre enn verdens eldste yrke, og bare marginalt yngre enn kunsten å lede seg selv. Likevel endrer kravene og forventningene vi har til våre ledere seg med den teknologiske utviklingen. De siste tiårenes fremvekst av sosiale og mobile kommunikasjonsplattformer har gjort det nødvendig med en oppgradering av lederskap. Dagens […]
Annonse

Cathrine Lie Strand på Linkedin

Jobbsøker, denne er til deg! Gjør dine forberedelser hvor du vil, i ditt tempo. Potensialbygger lanserer online jobbsøkerkurs. Sommerskole for deg som…

potensialbygger.mykajabi.com

Å lede andre er en disiplin eldre enn verdens eldste yrke, og bare marginalt yngre enn kunsten å lede seg selv.

Likevel endrer kravene og forventningene vi har til våre ledere seg med den teknologiske utviklingen. De siste tiårenes fremvekst av sosiale og mobile kommunikasjonsplattformer har gjort det nødvendig med en oppgradering av lederskap.

Dagens versjon er Lederskap 2.0. Med denne teknologien ombord har du fjernet deg fra den instruerende pisk-og-gulrot-jobben til en rolle som innebærer å motivere, engasjere og inspirere.

Men verden slutter ikke å endre seg, og du må endre deg også.

Nå er betaversjonen av Lederskap 3.0 klar.

Her er de viktigste nye funksjonene.

1 Navigering i kompleksitet

Evne til å navigere i en stadig mer kompleks verden. I forrige århundre mistet vi pusten ved at bilen, to verdenskriger, DNA, Internett og mange andre livsomveltende konsepter så dagens lys.

I dette århundre er det blitt spådd at vi vil se like mange og dramatiske endringer i løpet av en uke (spesifikt en uke i 2025 i følge futuristen Theodore Modis).

Verden blir mer kompleks.

En oppgradering til Lederskap 3.0 gjør deg i stand til å holde tunga rett i munnen gjennom stadige interne endringer og reorganiseringer, talentkrise, markedsomveltninger og fortsatt globalisering.

2 Innovasjon i åpne landskap

Klassisk lederskap har fremmet klassisk innovasjon, som handler om å drive produktutvikling og innovasjon på laboratoriene, beskyttet fra omverdenen

Evnen til å innovere i åpent landskap. Klassisk lederskap har fremmet klassisk innovasjon, som handler om å drive produktutvikling og innovasjon på laboratoriene, beskyttet fra omverdenen. I dag har de smarteste selskapene åpnet dørene og vinduene på vidt gap, og invitert til åpen innovasjon, i troen på at utvikling skjer best i fellesskap og samspill med omverdenen.

Ved å oppgradere til lederskap 3.0 lærer du hvordan du gjør åpen innovasjon til en vinnerstrategi for din virksomhet.

3 Fraværsledelse

De du leder kommer i stadig mindre grad til å sitte foran deg, ansikt til ansikt. Et overraskende antall virksomheter har ansatte som aldri har sett hverandre annet enn på Skype. Lederskap 3.0 gir deg egenskapene du trenger for å drive virtuell ledelse på tvers av geografiske, kulturelle, sosiologiske og funksjonelle skillelinjer.

4 Intelligente relasjoner

Evnen til å relatere intelligent. Lederskap 1.0 gjorde deg i stand til å instruere dine medarbeidere. Lederskap 2.0 ga deg evnen til å influere dem.

… å få hele relasjonsnettverk til å vibrere i din takt

Med Lederskap 3.0 får du en utvidet dose relasjonsintelligens som gjør deg bedre egnet til å se og påvirke ikke bare én og én av dine medarbeidere, men å få hele relasjonsnettverk til å vibrere i din takt.

5 Avbrytelseshåndtering

I snitt blir vi forstyrret i vårt arbeid hvert 11. minutt. Etter avbrytelsen bruker vi 25 minutter på å komme oss inn i tankegangen igjen. Da har vi nye 11 minutter konsentrert jobbing før neste avbrytelse.

Med Lederskap 3.0 får du bygget inn avansert teknologi for håndtering av avbrytelser som minimerer skadevirkningene uten å gå på akkord med din evne til å lede.

Blant høydepunktene i denne teknologien er evnen til å prioritere, stenge av epost og mobil og lukke døren.

6 Evnen til å være deg selv

Lederskap 2.0 og særlig Lederskap 1.0 krevde av en leder at han var i stand til å leve minst to liv: Et som ektefelle og forelder og dugnadsdeltaker på hjemmebane, et annet som autoritær og tøff forretningsmann eller -kvinne.

Lederskap 3.0 inneholder komponenter som gjør deg helere: Du blir i stand til å stå i de samme verdier når du leder folkene dine som når du lager middag til familien.

3.0-versjonen av en global toppleder poster selv personlige, menneskelige innlegg på Facebook som svar til frustrerte kunder når selskapet har tabbet seg ut.

7 Evnen til å lede på tvers av generasjoner

Hver eneste dag blir titusenvis av mennesker 67 år. I teorien er de på vei ut av arbeidsstyrken. Men det har vi ikke råd til, for tilgangen på nytt råmateriale er for tynt.

Lederskap 3.0 gjør deg i stand til å lede veteranene og de krevende ungdommene selektivt slik at alle føler begeistring og entusiasme for det viktige arbeidet dere sammen har å gjøre i verden.

Se også …

8 Evnen til å ta vare på egen helse

Klassisk lederskap er helsefarlig. Å ta en lederstilling uten annet enn Lederskap 1.0-teknologi å spille på er jevngodt med å legge inn en bestilling på hjerteinfarkt levert til 50-årsdagen.

Med Lederskap 3.0 blir du bedre i stand til å ta vare på deg selv og din helse, noe som helt automatisk vil gi deg en høyere stjerne og mer respekt og tillit hos dine medarbeidere.

Den nye ismen

Andre nye funksjoner i Lederskap 3.0 gir deg evnen til å se din virksomhet som en del av et globalt, pulserende økosystem med en viktig samfunnsrolle, snarere enn en pengemaskin. Kapital er ikke lenger et tema, og vi er i ferd med å forlate kapitalismen som enerådende ideologi.


Det vi mangler er talent.

Den nye ismen du skal lede oss gjennom er talentisme.

God tirsdag.


Ukens Tirsdag morgen er et utdrag av foredraget «Lederskap 3.0». Ta kontakt om du tenker at et slikt foredrag kan være noe dine ledere kan ha nytte av. 


Paal Leveraas
Coach og skribent
Paal Leveraas startet Tirsdag morgen i 2010. Han er kommunikasjonsrådgiver og coach og brukes som en ekstern, nøytral sparringpartner av mange ledere. Paal jobber også med teamcoaching. Les mer
Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter

11 Comments

 1. Morten Besshø

  Jeg savner en oversikt over tekniske krav og diskkapasitet for denne oppgraderingen.
  Som superbruker får jeg spørsmål fra ansatte om det er mulig å installere 3.0 direkte eller om den foreløpig kun har kommet som en oppgraderingspakke hvor forutsetningen er å ha 1.0 installert – jeg anbefaler for øvrig mine brukere å gjøre seg kjent med 1.0 siden den nye versjonen virker for meg å hoppe over noen ledd som jeg ser som vesentlige for daglig drift.
  Kan man dele opp 3.0 i moduler (syns betaversjonen ser meget bra ut, men ønsker en gradvis oppgradering av frykt for å utfordre kulturen i selskapet) ?

  • Paal Leveraas

   Du kan definitivt ta den modulære tilnærmingen, Morten. Betaversjonen er forøvrig meget stabil. Vi tar en gmail her – det tar nok noen år og kanskje en 4.0-versjon i horisonten før vi tar den ut av beta. Så kjør på, du. 🙂

  • Asle Gundersby

   Først må avinstallere gammel programvare… 😉

 2. Linn

  God morgen, Paal!  
  Takk for at du satte dette i system for meg. Dette er spot on – la oss gå inn i fremtiden som hele ledere. Ledere som kan navigerer i en stadig mer kompleks, dynamisk og akslererende verden.

  Bena på jorden og hode i himmelen!!

  • Paal Leveraas

   Ja, Linn – det gjør vi. Eller: Ja, og … som det heter. 🙂

 3. Mai-Britt

  Mener jeg leste et sted at kun 2-3% var talent og resten var hardt arbeid…så talentutvikling er vel en viktig spesifisering av talentismen din og bör väre en modul i lederskap 3.0, eller hva?

  • Paal Leveraas

   Godt innspill, Mai-Britt. Joda, poenget er vel at talent er en svært begrenset, og stadig mer etterspurt ressurs, så talentutvikling bør finne sted. Jeg vet ikke prosentene hva gjelder talent, dog, men har hørt noe lignende fra Einstein: Det handler om 99 prosent hardt arbeid og 1 prosent flaks.

 4. Odd Moe

  Her har du veldig mange gode poenger, Paal. Jeg føler egentlig at jeg er på god vei til å implementere pkt. 1-7. Spesielt inspirerende var nok pkt. 8 som virkelig utfordret meg og som fikk meg til å innse at jeg nok ikke er noe godt eksempel med røyken i munnviken og 15 kg for mye rundt magebeltet. Derfor har jeg bestemt meg for å gjøre noe med dette og har definert et prosjekt som jeg har gitt tittelen “Odds Kamp”. Mer informasjon kommer:-)

 5. Anonym

  Tror vel ikke at tilveksten av gode talenter er for tynt. Vi er tross alt 7 milliarder menensker her på planeten Tellus. Og det er vel rimelig naivt å tro at vi kan stenge grensene for både arbeidsinnvandring og for flyktninger.
  Blir mer et spørsmål om å utnytte disse ekstra ressursene vi blir tilbudt. Noen må vi lære opp, andre kan vi bruke kompetansen til direkte.

  • Paal Leveraas

   Kompetanse er etterspurt, og det er mange smarte folk der ute. Hvor mange kjenner du som kunne sette sammen en fabrikk for produksjon av f. eks mobiltelefoner i Kina? Hvor mange kjenner du som kan bygge motorveier? Bygge raketter, fly, oljeplattformer, eller rett og slett folk som er i stand til å forstå hvordan organisasjoner som gjør alt dette kan bygges opp og ledes? Jeg tror nok den globale talentkrisen er reell nok, selv gitt all verdens innvandrere. Det handler ikke om vi vil ha dem hit, det handler om vi er attraktive nok.

   • Anonym

    En bekjent legger ned kafeen sin i sentrum nå til jul. Passe midt i byen, men inn i ei veit. Burde ikke være noe drawback. På andre siden av veita ligger et vannhull som har godt besøk. Iallefall tjener ikke kafeen nok penger til at eierne ser det regningssvarende å drive videre. Min bekjente skal over i en daglig lederstilling i en annen bransje. Lokalene skal overtas av tre Thaidamer fra nyttår. Og det begynner å bli flere slike “Mom & Pop’s”-forretninger/-restauranter, drevet av innvandrere som vi ikke ser at vi kan bruke ellers i samfunnet. Vil tro at mange av disse driver etter Einsteins ord om 99 % hardt arbeid og 1 % flaks. Og at de driver på et eksistensminimum som vi Nordmenn ikke vil lukte på en gang. Før ungdommen vår må til Kina for å plukke jordbær til livets opphold.
    Jo, vil tro at det i mitt nettverk er folk som hver for seg, og også sammen er i stand til å bygge opp og drive en mobiltelefonfabrikk, ikke bare i Kina, men hvor som helst. Men hvorfor skal de/vi det? Er da mange nok som lager mobiltelefoner. Kanskje man heller skulle satse på å lage harddisker i Glomfjord? 
    Nei, tror ikke at det er mangel på talenter/kloke hoder, tror heller at det er for enkelt å tjene nok til en Sydentur med allminnelig lønnsarbeid. Er tryggere og gir jevn inntekt i motsetning til et gründerliv med usikker økonomi over lengre tid. Og du er ikke sikret at du skyter gullfuglen. For eksempel er kanskje ikke harddiskproduksjon i Glomfjord noen god idè, selv om mye av verdens harddiskproduksjon er rammet av flom for tiden.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Analoge ledere i en digital verden | Tirsdag morgen - […] «Å lede andre er en disiplin eldre enn verdens eldste yrke, og bare marginalt yngre enn kunsten å lede…
 2. Fem gavetips fra sjefen til de ansatte | Tirsdag morgen - […] er gavene alle sjefer bør gi til sine ansatte – til jul, og resten av […]
 3. Leksikonet, innovasjonen og den verdibaserte lederen | Tirsdag morgen - […] innen ledelsesfaget — «en disiplin eldre enn verdens eldste yrke» — tenkes det nye tanker og gamle sannheter […]
Bare vent, snart blir jeg majestet!

Bare vent, snart blir jeg majestet!

Hvis du ikke er bevisst ditt ansvar som rollemodell og hvordan andre oppfatter deg, står du i fare for selv å dyrke fram opponenter, selv i din nærmeste krets av betrodde medarbeidere.


Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: