digi.no slik Wayback Machine fant nettstedet den 14. april 1997.

Tidlig i august for femten år siden gikk digi.no i «beta». Et par uker senere, den 26. august, gikk «Europas første rendyrkede Internett-avis» live.

Jeg var der.

Det er en av de tingene jeg er ordentlig stolt av å ha vært med på.

Redaktør Sigvald Sveinbjørnsson (nå ansvarlig redaktør i BA), ba meg skrive en jubileumsartikkel. Det gjorde jeg, og den ble publisert med den spennende tittelen «Vi selger ikke for ei krone under 200 millioner». Følg linken om du vil lese den, og følg med videre her for noen refleksjoner rundt databransjen og menneskebransjen.

Årene i dot-com var eventyrlige, på godt og vondt. Selv  leter jeg i blant etter en rød tråd; de utrolige årene med digi.no, og min egen vei videre siden vi skilte lag senhøsten 2001.

Jeg ser at databransjen i dag er en helt annen verden enn på sent 90-tall. Internett er kommet for å bli, teknologien er blitt allemannseie, og brukervennlighet, design og opplevelse sitter i høysetet.

Bransjen snakker mindre om software og hardware og mer til våre hjerter og hjerner, våre lyster og våre følelser.

At teknologien virker og samspiller med andre systemer er en selvfølge.

Den erkjennelsen er et paradoks for en som forlot databransjen og gikk til menneskebransjen, hvor målet er å få mennesker til å virke bedre, og samspille på en optimal måte med andre.

I vår verden er det fremdeles en lang vei å gå.

Dataselgere på 90-tallet snakket i tre- og firebokstaversforkortelser. DOS, mbps, mips, CPU, kbit.

Det har de sluttet med.

Men vi som jobber med mennesker snakker om JTI, DISC, 360, CTI, ORSC, MBTI, TDI og CSR, ACC, PCC, MCC og ACTP.

Vi har mye å lære av databransjen.

Men umodenheten gir også en følelse av at vi står på randen av noe stort.

Slik digi.no startet rett før historiens skrue dreide om.

Det menneskebransjen i siste instans har felles med databransjen er at det begge steder handler om optimalisering av tre faktorer:

Software, hardware, og kommunikasjon.


Eller hjerte, hjerne og samspill, som vi kaller det i min nåværende bransje.

Disse og andre likhetstrekk gjør at jeg syns jeg kjenner lusa på gangen. Jeg har en grunnleggende tro på at menneskebransjen er den nye databransjen. Posisjoner og investeringer tatt i dag er kimen til nye verdensomspennende virksomheter om 20-30 år.

Det lukter sagmugg igjen.


Paal Leveraas startet sammen med Frode Nielsen Internett Kanal 1 AS i februar 1996. I august lanserte selskapet digi:, senere digi.no. Paal er i dag profesjonell coach, og driver sin virksomhet dels gjennom Leveraas AS, dels gjennom Curious AS. Han utgir det populære ukebrevet «Tirsdag Morgen», som gir deg jevnlige, humørfylte og brukervennlige innspill på hvordan du utnytter og utvikler den CPU, RAM og software du selv har fått utdelt.

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This

Delt glede = dobbel glede. Hvis dette ga deg noe, gi det videre!

%d bloggere liker dette: