I Aftenposten fredag 21.05.2009 gjentok Jens Ulltveit-Moe en populær myte blant klimaforkjemperne. Den har han hentet fra Al Gores film «En ubehagelig sannhet».

Myten er at frosker som gradvis varmes opp i vann, vil la seg koke til døde fordi endringen skjer i små steg. Motsatt vil den hoppe ut av vannet om den kastes nedi kokende vann.

Frosker og amfibier er en ganske veltilpasset gruppe dyr, selv om de sliter uvanlig mye nå. De har overlevd i millioner av år. Dyr som ikke merker når det blir varmt ville antagelig ikke overlevd i den harde kampen om tilværelsen.


Nei, verken frosker eller mennesker blir sittende i et kar med vann til de koker. De hopper ut når det blir ubehagelig, hvis de kan.

Verken frosker eller mennesker vil heller hoppe ut av et kar med kokende vann, om de skulle være så uheldig å falle oppi. Begge to vil dø på flekken i det de er nedsenket i den kokende væsken, og følgelig ikke gå noe sted for egen maskin.

Har du noen gang kokt krabber, vet du hva jeg mener.

Det er synd at slike tullete myter gjentas som argumenter for å ta tak i de store utfordringene vi har. Sannheten er ubehagelig nok. Det bare svekker budskapet å krydre den med feilaktige myter.

«If you put a frog in boiling water, it won’t jump out. It will die. If you put it in cold water, it will jump before it gets hot — they don’t sit still for you.»Professor Doug Melton, Harvard Univ Biology Dept

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: