Jeg har ennå ikke sett lyset.  Hva innbærer coaching, utover å ha noen å snakke med eller spille mental ping pong med. Det er det jeg ikke skjønner.  Det må jo være fryktelig avhengig av hvem som er coach i gitt tilfelle, og kjemien og om coachen kan noe om temaet.

Coaching er så mye. Blant annet er det trening. (Derav ordet coach.) Vi trener utøverne i det de ønsker å bli bedre på, det være seg å være en bedre sjef, en bedre far eller en bedre programmerer eller en bedre noe helt annet.

Som andre trenere, står vi på sidelinja og roper oppmuntrende ord mens vi tar rundetidene og måler pulsen. Men det er atleten som må løpe. Han eller hun blir ikke i bedre form ved at treneren løper for ham. Det er en fin relasjon — inspirerende og givende for oss trenere, og effektivt og ofte med dyptgripende endringer for den som trenes. En klassisk win-win-situasjon.

Håndverk

En coach har et sett verktøy med seg i bagasjen, og det som gjør en coach god er kvaliteten på verktøyene, samt håndverket som utøves.

Dette et et bilde. Det finnes mange andre metaforer som kan egne seg til å beskrive coaching-prosessen. En som kanskje vil lande hos deg er denne:

Hvis du tenker deg at et menneske har et operativsystem og en del applikasjoner som kjører, så er coachens rolle å «tweake» programvaren slik at den fungerer på en mer rasjonell, effektiv og hensiktsmessig måte.

Gamle programmer


Det betyr ikke nødvendigvis at programvaren er full av feil (det kan den også være, men er den skikkelig bug-infisert er det andre typer kompetanse som kreves, for eksempel en psykolog som du nevner), men kanskje et menneske går rundt og kverner på gamle ineffektive Cobol-programmer — helt korrekt for den tiden de ble skapt i — men for de utfordringer som ligger der nå er kanskje Java og Ajax mer hensiktsmessig. En coach kan hjelpe til med omprogrammeringen.

Trimmer, reparerer ikke

https://tirsdagmorgen.no/tema/coaching/coaching-vs-terapi-i-guds-lille-himmel/

Psykolog light, kanskje. Det er beslektet. En populær måte å skille mellom terapi og coaching er å peke på at terapi ser på hvorfor det ble som det ble, mens coaching ser på hva som er mulig gitt de forutsetningene som er tilstede. Vi ser fremover, ikke bakover. Vi reparerer ikke, vi trimmer kun motoren. Full motoroverhaling overlates til ekspertene.

Coaching er derfor på mange måter et håndverk. Kvaliteten på verktøyene er viktig, men ikke det viktigste. Det viktigste er hvor godt håndverk som ligger i hendene som bruker verktøyene.

Coaching er ofte mest nyttig i faser av livet hvor store endringer skjer. Det finnes som kjent bare en konstant: At alt endrer seg.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: