Herrejesus og ved profetens skjegg, jeg er sikkert langt ute på ville veier nå.

Men det er vanskelig å forstå hvordan karikaturhistorien har fått de dimensjoner den har fått.

Kan det hele være en psyop?

Jeg vil invitere deg til et lite tankeeksperiment:

Tenk deg en militær supermakt som angriper to land hvor islam er den dominerende religionen, og okkuperer dem i årevis. Hundretusenvis av liv går tapt.

Tenk deg så at to avisredaktører i to forholdsvis fredelige land oppunder Nordpolen trykker noen karikaturtegninger som harsellerer med islam.

Spørsmålet mitt er: Hvem får mest pepper?

Ikke sant?

Jeg har, i likhet med mange andre, grublet over hvordan noe som for oss virker så uskyldig kan få tusenvis av mennesker på den andre siden av kloden til å hyle ukvemsord mot oss og brenne både flagg og ambassader.

En artikkel i BBC News satte meg på en tanke.

Kanskje forklaringen er enkel?

Kanskje hele greia er en avledningsmanøver?

Kanskje hele historien er en grundig forberedt psyop?

Psyop er en forkortelse for en psykologisk operasjon, som Wikipedia beskriver som:

«en planlagt operasjon hvor nøye utvalgt informasjon plantes hos spesifikke utenlandske mottakere med henblikk på å påvirke deres følelser, motiver, sunne fornuft, og i siste instans hvordan myndigheter, organisasjoner, grupper og individer forholder seg.»

Et nyss deklassifisert dokument fra Pentagon gir et fascinerende innblikk i det amerikanske militæres planer for «informasjonsoperasjoner», fra psykologiske operasjoner til å kortslutte alle elektroniske kommunikasjonslinjer på kloden hvis det trengs.

Psyop’er er et viktig virkemiddel i planen.

Smakebiter fra aktivitetslistene er bevisst påvirkning av journalister, utenlandske aviser som skrives av amerikanske psyop-agenter, radiokanaler i fiendeland som får økonomisk støtte over det amerikanske forsvarsbudsjettet, og andre former for påvirkning.

For forsvarsminister Donald Rumsfeld kan psyoper være en trykkventil. Han trenger syndebukker, så mange han kan få tak i, og er ekspert på avledningsmanøvre.

Han ynder for eksempel å gi mediene skylden for alt som går galt i Irak og andre steder han sender soldater.

Kanskje hele historien er enda en slik avledningsmanøver?

Nei, det kan vel ikke være tilfelle.

La oss i alle fall spole litt tilbake.

Det er mer enn fire måneder siden Jyllandsposten publiserte de famøse tegningene. I løpet av de fire månedene har vi ikke hørt et pip om at noen var opprørt for noe som helst.

(Jo, jeg vet at det var uro over dem før det kom til overflaten i den norske andedammen, men det var langt fra de dimensjonene det senere har fått.)

Så re-publiseres tegningene i en marginal norsk kristenavis.

Nå stiger plutselig temperaturen som i en løpsk atomreaktor.

Plutselig blir tegningene fra Jyllandsposten tilsynelatende viktigere enn Kosovo, Bosnia, årelang okkupasjon av Irak og Afghanistan, hele Midt-Østen-konflikten, til sammen.

Dette henger ikke på greip.


Med mindre …

Med mindre det er en «operasjon hvor nøye utvalgt informasjon plantes hos spesifikke utenlandske mottakere med henblikk på å påvirke deres følelser, motiver, sunne fornuft, og i siste instans hvordan myndigheter, organisasjoner, grupper og individer forholder seg»?

Men herrejesus og ved profetens skjegg, jeg er sikkert langt ute på ville veier nå.

Det var bare en tanke.

Litt klokere hver tirsdag

Jeg er Paal. Paal Leveraas. Jeg ønsker å gå til sengs hver kveld litt klokere enn jeg våknet om morgenen. Hver dag. Og hver tirsdag sender jeg ut Tirsdag morgen med det viktigste jeg har lært til abonnentene. Du kan bli en av dem.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggere liker dette: