Et arbeidsmiljø uten konflikt anses ofte som det ultimate målet for en arbeidsplass. I virkeligheten kan fred og harmoni være det verste som kan ramme en bedrift.

Lehman Brothers gikk overende delvis fordi det var for harmonisk der. Det tidligere konfliktfylte, aggressive og krigerske miljøet ble omskapt til en oase av fred og harmoni da en ny toppleder kom ombord. Resultatet var at da det begynte å gå nedoverbakke var det ingen som sa fra av frykt for å ødelegge harmonien.

Hvis du syns det blir for koselig på arbeidsplassen, så lag litt baluba. Du gjør i så fall et viktig arbeid, og du kan dekke deg bak viktige forskningsresultater. Det har nemlig vist seg gang på gang at når tilfredsheten vokser til et nivå hvor det blir selvtilfredshet, så er det et tegn på at virksomheten snart ramler over stupet.

Alle miljø trenger litt friksjon. Friksjon er energi. Konflikt er sunt, viktig og livsnødvendig. I passende doseringer. Det er forskjell på å rafte nedover Sjoa og å rulle i tønne over Niagara. Unngå de kraftigste strykene, men sørg også for å komme ut av de stillestående bakevjene med råtnende vann.

En virksomhet trenger å finne den rette balansen mellom friksjon og harmoni. Ledelsen vil tjene på å sikre at energien som skapes av friksjonen har en positiv retning. Ikke alle konflikter er konstruktive. De beste kampene utkjempes for gode saker; det være seg et edelt formål eller de drastiske nyvinninger som kan endre reglene i markedet. De er fokusert på muligheter, ikke på hevn, på fremtiden, ikke fortiden. De utkjempes dessuten med sportslighet og generøsitet, ikke minst overfor den eller de parter som er på vikende front.

Paal Leveraas on EmailPaal Leveraas on FacebookPaal Leveraas on InstagramPaal Leveraas on LinkedinPaal Leveraas on Twitter
Paal Leveraas
Coach. Skribent. Foredragsholder. @ Leveraas AS
Paal Leveraas er gründer i Leveraas AS, et selskap som jobber med ledere for å utvikle trygghet og selvtillit slik at du raskere kan tre inn i rollen som den lederen du ønsker å være, og som dine medarbeidere, kolleger og ledere trenger at du er.

Alltid på en tirsdag

«Jeg har fått en slags tirsdagsforventning», sa en abonnent. Og ja, Tirsdag morgen er antagelig en smule vanedannende, men gode vaner kan man gjerne legge tll seg. Skaff deg selv en god ukentlig vane i dag — rett i din innboks! Alltid på en tirsdag, men aldri ellers i uka.

Fantastisk! Sjekk mailen din for en ekstra bekreftelse. Så ses vi på tirsdag.

Ukebrevet Tirsdag morgen

Ukebrevet Tirsdag morgen er refleksjoner om lederskap. Hundrevis av abonnenter får det som epostbrev hver tirsdag. Vil du bli med?

Takk for din påmelding. Sjekk din mail for å bekrefte, så ses vi på tirsdag.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This